Binnenland

Burgemeester Groningen: 'Het ligt niet alleen aan studenten'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Groningen: 'Het ligt niet alleen aan studenten'

De alarmlampen op het coronadashboard knipperen en er klinken volop waarschuwingen; er moeten maatregelen komen, want het aantal besmettingen blijft stijgen. Met name in de studentensteden verspreidt het virus zich snel. De burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, waarschuwt bij Spraakmakers dat we juist niet alleen naar studenten moeten kijken.

"Ik vind de focus op studenten niet gelukkig, want het gaat om een grotere groep jongeren. We moeten af van de focus op studenten. Het zit vanaf middelbare scholieren tot leeftijdscategorie 30 jaar", zegt Schuiling, doelend op het aantal besmettingen. De burgemeester reageert hiermee op de stelling: De vrijheden van studenten moeten beperkt worden.

Risicovol

"De focus op studenten vind ik risicovol", benadrukt Schuiling, "omdat daarmee een hele andere categorie jongeren uit het zicht dreigt te verdwijnen. Ik heb ook veel problemen met sportkantines, waar de derde helft langer duurt dan de wedstrijd."

Burgemeester Schuiling wil handhaven op die kantines. "Dat zijn allemaal gebouwen waar men hutje mutje binnen zit, daar moet je ook aandacht aan besteden. Ik heb alle sportvereniging ook een brief gestuurd, met jongens, let daar zelf nou even op." Schuiling benadrukt dat hij met zo'n brief juist toenadering zoekt. "Je wil ook geen afstand creëren tussen de overheid en de inwoners."

Bang voor gevolgen

Schuiling is bang voor de gevolgen, op het moment dat er meer beperkingen komen voor jongeren. "Ik constateer dat veel studentenverenigingen ongelofelijk hun best doen om in de sociëteiten en verenigingsgebouwen de regels te handhaven. Als we dat allemaal gaan sluiten, lopen we misschien meer risico dan dat we het in goed overleg openhouden. Het risico dat je loopt, is dat men huisfeestjes gaat houden en de besmettingsgraad is daarbij veel groter."

'Veel jongeren doen hun best'

Schuiling zegt dat hij niet vóór strengere maatregelen is. "We hebben morgen een gesprek met de studentenverenigingen, omdat dat een makkelijke ingang is om mensen te bereiken. We gaan met sportverenigingen, ROC's, MBO's om te kijken hoe we die beter kunnen bereiken. Ik wil voorkomen dat we het beeld gaan ophangen dat jongeren onverantwoord bezig zijn, want veel doen wel gewoon hun best."

De horeca in Groningen zal geen vroegere sluitingstijd krijgen, vertelt Schuiling. "We hebben al wel ingevoerd dat er na 01:30 uur niemand meer de kroeg in mag. Als je binnen bent, mag je blijven, maar je kan niet meer van café naar café."

Vanmiddag praten burgemeesters van een aantal studentensteden met de minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, maar Schuiling zit daar niet bij. "Ik kan het in Noord-Nederland prima zelf bedenken. We hebben veel maatregelen goed af kunnen stemmen met jongerenorganisaties. Dat moet je gewoon zelf doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie