Binnenland
KRO-NCRV

Examen doen in coronatijd: 'Hoe kan ik ontspannen? Ik moet slagen, Slob niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Examen doen in coronatijd: 'Hoe kan ik ontspannen? Ik moet slagen, Slob niet'

Deze week neemt Onderwijs-minister Slob een besluit hoe het verder moet met de eindexamens. Gaan ze door? En hoe is het voor leerlingen om nu in een eindexamenklas te zitten? Spraakmakers-verslaggever Marielle Beers volgt de komende dagen haar dochter Sofie, die zich voorbereidt op het havo-examen.

We moeten er maar ontspannen mee omgaan, zei minister Slob over de kans op meer zittenblijvers dit schooljaar. "Heel leuk hoor, dat we er ontspannen mee moeten omgaan, maar ik moet slagen en hij niet", zegt Sofie. "Hoe kan ik er ontspannen mee omgaan dat ik een hoop stof heb gemist en dat er een pandemie is? Ik heb ook opa's en oma's die dood kunnen gaan."

De toetsweek zit erop, maar rustig is het zeker niet. Luister naar hoe Sofie omgaat met alle deadlines die ineens tegelijkertijd komen omdat eerder van alles uitgesteld is:

Verhalen van Spraakmakers: Dagboek van een examenleerling - deel 1

Examenleerlingen bevinden zich al bijna een jaar in een experiment. Studentenbelangenorganisatie LAKS hoort van veel leerlingen dat ze zich zorgen maken over hoe ze ervoor staan. "Het niveau van digitale lessen vinden veel leerlingen lager. Even contact maken met een docent in moeilijk en de drempel om een vraag te stellen ligt hoger."

"Ik weet zeker dat er veel mensen gaan zakken", zegt Sofie. Hoe beleeft zij de online lessen? En hoe gaat het met haar klasgenoten?

Verhalen van Spraakmakers: Dagboek van een examenleerling - deel 2

Als verslaggever Marielle Beers terugdenkt aan haar examentijd, denkt ze niet aan het leren, maar aan alle leuke dingen eromheen. Het feesten, een laatste reis, nog even samen zijn tot iedereen de wereld intrekt.

Voor haar dochter Sofie is dat anders. "Het is minder magisch dan ik me had voorgesteld." LAKS maakt zich zorgen over het geestelijk welzijn van leerlingen en luidde al meerdere malen de noodklok. Wat voor meldingen krijgen zij binnen?

Verhalen van Spraakmakers: Dagboek van een examenleerling - deel 3

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie