Binnenland
EONOS

Diederik Gommers over keuzes op Intensive Care: 'leeftijd speelt een rol'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers over keuzes op Intensive Care: 'leeftijd speelt een rol'

Vanaf vandaag ligt er een draaiboek klaar voor als intensive care-afdelingen opnieuw overvol raken tijdens een tweede coronagolf. Met dat draaiboek kunnen ziekenhuizen afwegen wie een bed krijgt op de IC, en wie niet. "Leeftijd is niet het belangrijkste, maar het speelt wel een rol", zegt Diederik Gommers in Langs de Lijn en Omstreken.

Diederik Gommers over nieuwe coronadraaiboek voor IC's

Video niet beschikbaar

Diederik Gommers is als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care medeauteur van het protocol. "In de zwarte fase kiezen artsen zolang mogelijk op medische gronden wie een bed op de Intensive Care krijgt", zegt Gommers.

In het draaiboek staat dat als de IC’s weer overvol komen te liggen bepaalde groepen voorrang krijgen bij het toekennen van een IC-bed. Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen corona hebt. Zo speelt ook leeftijd ook een rol bij het toekennen van een plekje op de IC.

Ouderen

"Mocht je onverhoopt moeten kiezen tussen een jongere en een oudere patiënt, dan zou je jongeren op sociale gronden voorrang kunnen geven. Een jong iemand heeft nog niet van het hele leven kunnen genieten, terwijl een oudere al langer op de aarde heeft mogen leven", vertelt Gommers.

"Het voelt altijd oneerlijk, omdat je moet kiezen. Je kunt je het bijna niet voorstellen, dat je deze keuzes moet gaan maken. Laten we hopen dat het nooit nodig is."

God spelen

Het is volgens Gommers erg belangrijk om handvatten te hebben als dokters onverhoopt in deze situatie komen. "Je verwacht niet dat een rijk land als Nederland limieten heeft, maar dat is wel zo. Als er een tweede golf komt kunnen we ons nu beter voorbereiden, maar nog steeds hebben we te maken met een maximale capaciteit."

Het heeft volgens Gommers in april slechts "een paar dagen gescheeld" of zo'n situatie had zich voorgedaan in Nederland. Toen was het draaiboek er nog niet. Gommers is "ongelofelijk blij" dat er nu wel een protocol klaarligt. "Wij dokters willen geen God spelen, maar keuzes maken waar iedere Nederlander mee kan leven."

Diederik Gommers over nieuwe coronadraaiboek voor IC's

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie