Binnenland
AVROTROS

Wel of geen vaccinatieplicht op de werkvloer?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wel of geen vaccinatieplicht op de werkvloer?

Nu ook in ons land de eerste vaccinaties zijn gezet, roept dit logischerwijs allerlei vragen op onder werknemers. Kun je door je werkgever verplicht worden om je te laten vaccineren? En kan een werkgever een deel van je salaris inhouden als je niet gevaccineerd bent, corona krijgt, en daardoor niet kan werken? Joke van der Velpen, kennismanager bij HR-dienstverlener Visma | Raet deed er onderzoek naar en vertelde hierover in Stax&Toine.

De meest bijzondere uitkomst van het onderzoek was voor Van der Velpen dat 25 procent van de werknemers vindt dat als je je niet laat vaccineren en je krijgt corona, je gekort kan worden op je salaris. “Gelukkig is dat qua wet- en regelgeving niet toegestaan."

"Het is in geen geval mogelijk om salaris in te houden wanneer een niet-gevaccineerde werknemer door corona niet kan werken. Als een werknemer zich ziek meldt, mag een werkgever überhaupt niet vragen of diegene corona heeft."

Niet-gevaccineerde collega's mogen niet naar kantoor

Ook kwam in het onderzoek naar voren dat ruim een derde van de werkende Nederlanders vindt dat hun werkgever een niet-gevaccineerde collega moet kunnen verbieden naar kantoor te komen.

Een werkgever kan een werknemer niet verplichten zich te laten vaccineren. "Een werkgever mag niet eens vragen of een werknemer gevaccineerd is, dus kan het daardoor ook niet verbieden.

Een vaccinatie moet verplicht worden gesteld

Een kwart van de werknemers vindt ook dat een werkgever vaccinatie zou moeten kunnen verplichten. Maar ook het verplichten van een vaccinatie door de werkgever mag niet.

Een werkgever kan een werknemer niet verplichten zich te laten vaccineren. "Een werkgever mag niet eens vragen of een werknemer gevaccineerd is, dus kan het daardoor ook niet verbieden", zegt Van der Velpen.

"Daar komt bij dat je als bedrijf nooit iedereen gelijk gevaccineerd krijgt. Iemand van 25 is volgens het vaccinatieschema veel later aan de beurt dan iemand van 61."

'Werkgevers moeten duidelijk communiceren over hun coronabeleid'

Volgens Van der Velpen heeft een werkgever de zorgplicht om een werkplek corona-proef in te richten. “Dat is ‘het normaal’. En ‘het nieuwe normaal’ wordt als we het plexiglas weer weg kunnen halen en niet overal meer met een mondkapje hoeven te lopen.

Het huidige normaal is dat een werkgever goed moet nadenken over goede communicatie dat er nog steeds corona-veilig gewerkt moet worden. En dat staat los van een vaccinatie als we na de lockdown weer naar kantoor mogen.”

Een hoestende en niezende collega op het werk wordt, zo denkt Van der Velpen, na deze corona-periode meer gezien als een sukkel dan als een bikkel, zoals daar vóór corona tegenaan werd gekeken.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie