Binnenland
NOS

Massaal thuiswerken zorgt voor meer psychische klachten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Massaal thuiswerken zorgt voor meer psychische klachten

De psychische gezondheid van werknemers neemt af door het thuiswerken. Het zorgt voor onzekerheid en angst. Dat stellen arbodiensten ArboNed en ArboUnie. Met name de vermenging van privé met werk zorgt voor extra stress.

Psychische druk neemt toe bij thuiswerkers

Grenzen vervagen door het thuiswerken en sociaal contact met collega’s ontbreekt vaak. Daardoor is het moeilijker om de balans te houden tussen werk en privé. ArboNed en ArboUnie zeggen in deze periode vaker vragen van werkgevers en werknemers te ontvangen over deze thema’s.

Eenzaamheid

Door de sociale isolatie kunnen mensen ook last krijgen van eenzaamheid en voelen ze zich minder verbonden met de organisatie waarvoor zij werken. Daarnaast zien de arbodiensten dat er sprake is van overcompensatie: doordat mensen thuiswerken, werken ze langer door en geven ze hun grenzen minder snel aan.

Naast de psychische klachten waarschuwen de diensten ook voor ergonomische klachten. Vooral nek- en schouderklachten komen vaker voor, doordat mensen thuis bijvoorbeeld niet in de juiste stoel zitten.

Tips

De arbodiensten geven ook tips: zorg ervoor dat je je grenzen goed afbakent, zowel over wanneer je werkt en waar je werkt. Markeer een duidelijk eindpunt en werk niet in je slaapkamer. Ook leidinggevenden wordt aangeraden om te helpen met het stellen van deze kaders.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie