Binnenland
WNL

Burgemeester Dijksma roept minister Yesilgöz op: maak werk van straatintimidatie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Dijksma roept minister Yesilgöz op: maak werk van straatintimidatie

Sharon Dijksma, de burgemeester van Utrecht, wil dat er zo snel mogelijk wetgeving komt om straatintimidatie aan te pakken. Ze roept de minister op om het voortouw te nemen. “De urgentie is enorm. De minister heeft de gouden sleutel in handen”, zo zei de burgemeester in Sven Op 1.

Video niet beschikbaar

Sinds 2018 ligt er een wetsvoorstel om straatintimidatie strafbaar te stellen bij de Tweede Kamer. Tot op heden is er met dat voorstel nog niets gedaan. Een eerdere poging van de gemeente Rotterdam om straatintimidatie strafbaar te stellen, liep spaak bij de rechter. De burgemeester begrijpt dat het juridisch lastig is om een straatintimidatieverbod in wetgeving te vatten. “Maar er is wel behoefte aan een landelijke norm en landelijke wetgeving. Dat is een belangrijk signaal naar de samenleving toe.”

Burgemeester Dijkstra verwacht tegelijkertijd niet dat het strafbaar stellen en het inzetten van handhavers de enige oplossing is tegen straatintimidatie. Ze vindt het veel belangrijker om aan preventie doen. “Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. We moeten jonge mensen behoeden dader te worden van intimidatie en jonge meiden weerbaar maken.” Uiteindelijk draait het erom dat je de samenleving bewuster maakt, aldus de burgemeester.

‘Niet één daderprofiel’

Volgens Dijksma is bekend dat de daders in het geval van straatintimidatie veelal mannen zijn, maar er is volgens haar “niet sprake van maar één daderprofiel.” Sommige groepen jonge mannen vertonen problematisch gedrag, omdat er sprake is van problematische gezinssituatie. Maar, kansarme jongeren zijn niet de enige daders van straatintimidatie, aldus Dijksma. “Dit gedrag overkomt ook studentes in de studentenverenigingen, met medestudenten die een heel andere achtergrond hebben. Het is niet een probleem van alleen kansarme jongens.”

Sven op 1 - 28 Jan 2022, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie