Binnenland
BNNVARA

Het ondernemerschap binnen de huisartsenzorg moet sexy worden

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Het ondernemerschap binnen de huisartsenzorg moet sexy worden

Hoewel we juist nu in deze coronatijd ontdekken dat we alle hens aan dek in de zorg nodig hebben, loopt het aantal huisartsen met de wens om een praktijk over te nemen terug. Om die trend te keren moet ondernemen weer 'sexy' gemaakt worden, bepleit arts-ondernemer en huisarts in opleiding Bernard Leenstra in De Nieuws BV.

Volgens Leenstra is het probleem al langer heel groot en wordt het alleen maar groter. "Als de praktijken niet overgenomen worden, dan hebben wij echt te maken met een probleem."

Steeds meer huisartsen kiezen ervoor om waarnemend huisarts te zijn waardoor zij niet de verantwoordelijkheid dragen voor een eigen praktijk. Leenstra: "Het gebeurt nu al dat mensen wisselende huisartsen zien. Het is afhankelijk op welke dag je komt welke huisarts je dan te zien krijgt. In randsteden gaat het zelfs nog erger worden; hebben zij überhaupt nog een huisarts om naartoe te gaan?"

Verandering in de opleiding

Reden genoeg om de noodklok te luiden, de aanpak begint volgens Leenstra bij de opleiding: "In de opleiding moet echt meer diversiteit komen. Laat meer mensen toe met een ondernemend karakter." Wat ook moet veranderen is de zittende garde die de studenten selecteren in de sollicitatieronde tijdens de selectieprocedure, zij moeten het belang van ondernemen ook inzien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar daar moet het niet bij blijven volgens Leenstra. ‘"Het curriculum moet het ook gaan opnemen. Geef les in ondernemen en leer ze wat het betekent om te ondernemen. Ik ben zelf ook een arts-ondernemer en een huisarts in opleiding. Ik heb drie ondernemingen, en ik vind het ook niet het leukste om te doen, maar het is echt niet zo vreselijk als gedacht wordt. Het is heel goed te doen én belangrijk."

"Natuurlijk is het niet zo dat elke huisarts een onderneming wil hebben, net zoals dat niet elke arts per se de wetenschappelijke kant op wil gaan binnen het vakgebied", geeft Leenstra toe. "Maar er is hier zeker wel belangstelling voor." Het gebrek aan kennis wat ondernemen nou precies betekent, houdt men tegen. "We moeten meer ruimte creëren voor mensen om ook te kunnen ondernemen. En dat moet als eerste vanuit de opleiding."

Te weinig huisartsen ondernemen nog

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie