Binnenland
NOS

Snel een test is nog geen veilige Kerst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Snel een test is nog geen veilige Kerst

Het is druk in de teststraten, merkt Ashis Brahma van de GGD Noord- en Oost-Gelderland in het NOS Radio 1 Journaal op. Een reden voor testen wordt niet gevraagd, maar de arts infectieziektebestrijding vermoedt dat een deel zich meldt om voor Kerst nog een negatief testresultaat te krijgen. "Het probleem is, dat is een momentopname."

Sommige families zullen er misschien aan denken: snel nog met zijn allen testen om zo veilig Kerst te kunnen vieren. Maar dat is geen goed idee, zegt Brahma. "Je kan na de test nog in contact met anderen komen en zo corona krijgen, of je kan nog te lage viruswaarden hebben om een positieve test te krijgen, terwijl je wel besmettelijk bent."

Ook een dag van tevoren testen via een sneltest is niet per sé een goed idee, vertelt de arts. "Het punt bij zo'n sneltest is: positief is positief. Maar zo'n sneltest is vaak minder goed als een virus pas aan het begin zit."

'Breng geen virus cadeau aan kwetsbaren'

Er zit maar één ding op: "Hoe triest ook, dit is niet het mooiste kerstjaar wat we ooit gaan hebben. Ik wil ook mijn vader knuffelen, maar dat is op dit moment gewoon niet handig of verstandig."

Hij sluit zich daarom aan bij minister de Jonge. "Je wil niet het virus cadeau doen aan je opa of oma, of een andere kwetsbare persoon. Dus zoek naar alternatieven."

Zelf heeft hij ook wat suggesties voor mensen die nog zoekende zijn. "Een doorgeefmaaltijd waarbij iedere gang aan de deur gebracht wordt door een ander deel van de familie, Zoom-gesprekken, een Powerpoint-presentatie van de kleinkinderen met dingen die wél leuk waren dit jaar: er zijn genoeg manieren om toch Kerst te vieren die wel veilig zijn."

kerst test

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie