Binnenland
EO

'Gratie voor Masmeijer is een valide verhaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gratie voor Masmeijer is een valide verhaal'

De vrijlating van oud-televisiepresentator Frank Masmeijer zorgt voor ophef. Ondanks een negatief advies van het Openbaar Ministerie kreeg hij gratie van de koning. Strafrechtadvocaat Paul Verweijen denkt dat de gratieverlening terecht is, zegt hij in Dit is de Dag. "Het is het eigenlijk een heel valide verhaal. Als het ook nog eens goed zou worden uitgelegd, dan zouden veel meer mensen dat goed begrijpen."

Minister Weerwind heeft volgens Verweijen wel een creatieve interpretatie van de gratiewet toegepast om een rechtvaardige situatie voor Masmeijer te realiseren. 'Het is rechtvaardig maar wel wonderlijk.'

Frank Masmeijer krijgt gratie van de koning

Boosheid bij politie

Jan Struijs, voorman van de Nederlandse Politiebond, is minder te spreken over het besluit om gratie te verlenen. Hij was verontwaardigd en boos toen hij het hoorde. "Het gaat niet alleen om de gratie, maar om alles wat erbij komt kijken. We zijn vierenhalf jaar bezig met de aanpak van georganiseerde misdaad en we horen grote woorden vanuit het kabinet hierover. En dan gebeurt dit!"

Ook de communicatie vanuit het ministerie roept vragen op bij Struijs: "Als het ministerie niet reageert dan wordt het rechtvaardigheidsgevoel van veel mensen aangetast." Verweijen snapt die kritiek van Struijs: "Wat ontzettend onhandig is, is dat het ministerie van Veiligheid & Justitie vandaag niet gecommuniceerd heeft wat de daadwerkelijke reden is."

Kamervragen VVD

Tweede Kamerlid Ulysse Ellian (VVD) is eveneens verwonderd over de gratie voor Masmeijer en stelde daarom Kamervragen aan verantwoordelijk minister Weerwind. "Als je een beslissing neemt waarvan je kan weten dat het tot zoveel onrust kan leiden, is het óók de taak om die onrust weg te nemen." Ellian vraagt zich hardop af of er wel op goede gronden gebruik is gemaakt van de gratiewet.

Struijs is bang dat dit besluit tot meer gratieverzoeken gaat leiden. "Ik krijg nu al de eerste signalen van gedetineerden die ook wel willen weten hoe dit precies zit." Ook moet er goed worden gekeken naar het morele aspect van gratie, zegt Struijs: "Recht heeft ook te maken met recht doen. Ik heb vandaag niet één bericht gehad van mensen die vinden dat hier recht is gedaan."

Duidelijkheid

Alle ophef over dit besluit had voorkomen kunnen worden, denkt Verweijen. "Het is ontzettend onhandig van het ministerie. Ze moeten gewoon communiceren. Door dat niet te doen is er veel ophef." De advocaat snapt de zorgen bij de politie, maar vindt de ontstane ophef niet terecht. "Ik hoop wel dat ze snel duidelijkheid verschaffen over het hoe en waarom."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie