Binnenland
AVROTROS

Coronavaccin getest op kinderen: 'Kan nodig zijn om groepsimmuniteit te bereiken'

foto: anp fotofoto: anp foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronavaccin getest op kinderen: 'Kan nodig zijn om groepsimmuniteit te bereiken'

Op volwassenen zijn verschillende corona-vaccins uitgebreid getest. Maar deze maand wordt er ook een onderzoek gestart naar de effecten van het vaccin op kinderen. 300 Britse kinderen tussen 6 en 17 jaar oud in en rondom Oxford krijgen het AstraZeneca-vaccin toegediend - of een placebo, natuurlijk. Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten zegt in Stax&Toine blij te zijn met het nieuws, want de vraag is 'of we straks wel voldoende dekking hebben als alle volwassenen gevaccineerd zijn'.

Bonten ziet dat er verschillende test met coronavaccins op kinderen lopen. "Het gaat langzaam maar zeker. Eerst op de wat oudere jeugd, daarna de jongere kinderen. Zo kunnen we kijken of het vaccin ook ingezet kan worden bij kinderen."

Video niet beschikbaar

Groepsimmuniteit

Na de tv-speech van premier Rutte in maart 2020 is het er een tijdje niet meer over gegaan, maar uiteindelijk is het doel van de vaccinatie-campagne het bereiken van groepsimmuniteit. Het zou zomaar eens zo kunnen zijn dat daarvoor kinderen net zo hard nodig zijn. "We vaccineren nu alle volwassenen, maar het is de vraag of dat voldoende bescherming oplevert. Zeker als de werking van vaccins minder is door allerlei varianten. Dan moet je ook kijken naar het eventueel vaccineren van jongeren en kinderen", legt Bonten uit.

Dat gaat volgens misschien nog wel strengere regels dan bij de tests op volwassenen. "De veiligheid moet eerst vastgesteld worden, voordat autoriteiten als de Amerikaanse FDA en het Europese EMA het vaccin ook goedkeuren voor kinderen", aldus Bonten.


Strategie

Het is overigens wel een project voor de lange termijn, zegt het OMT-lid. "Vooralsnog hebben we te weinig vaccins om alle volwassenen gevaccineerd te krijgen, dus de strategie verandert voorlopig niet. Maar over een paar maanden komen we erover te spreken. Hebben we voldoende dekking als alle volwassenen gevaccineerd zijn? Dit onderzoek is daar een voorbereiding op."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie