Naar homepage
Binnenland

GGD'en klaar voor massaal testen, tijd van 'limiterende factoren' voorbij
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD'en klaar voor massaal testen, tijd van 'limiterende factoren' voorbij

Vanaf vandaag kan iedereen met coronaklachten naar de GGD bellen voor een test. Het nummer is 0800-1202 en gratis te bellen, 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur. Daarmee volgt Nederland als een van de laatsten het voorbeeld van veel andere landen, waar massaal testen om iedere besmetting te traceren al langer gebruikelijk is.

Het Nederlandse testbeleid was tot en met vandaag alleen gericht op het testen van bepaalde groepen. Kwetsbare patiƫnten bijvoorbeeld, maar ook zorgpersoneel en later leraren en politieagenten. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid was het tekort aan testmaterialen een "limiterende factor" om de testcapaciteit in Nederland eerder te verhogen.

Marijn Emans, projectleider van de GGD Limburg-Noord, geeft in het NOS Radio 1 Journaal aan dat er een iedere dag vanaf 8 uur 's morgens continue vier monsternemers klaarstaan. Ook is er een 'verkeersregelaar' die in de gaten houdt hoeveel mensen er zijn.

De test vindt plaats in een testraat waarbij er een wattenstaafje door je neus en keel worden gehaald. Die wattenstaafjes gaan in een buisje naar een laboratorium.

Het RIVM heeft berekend dat er in de zomermaanden dagelijks 30.000 testen per dag nodig zijn om alle mensen met verkoudheidsklachten (die mogelijk wijzen op een coronabesmetting) te kunnen testen. Na een positieve testuitslag wordt er bron- en contactonderzoek verricht om ook de contacten van die besmette persoon te kunnen testen.

Gebrek aan materiaal?

Het gebrek aan testmaterialen, de wattenstokjes en de juiste chemische vloeistoffen voor de zogenoemde PCR-tests, was een factor die eerst testen tegenhield. Toch was er wel degelijk meer testcapaciteit beschikbaar. De NOS en onderzoeksplatform Follow the Money meldden eerder dat er in de maanden maart en april geen gebruik wordt gemaakt van het aanbod om gedurende twee maanden duizenden testen per dag in een Duits lab te laten uitvoeren.

Dat tekort is nu dus opgelost. Wel is de test alleen geschikt om te zien of iemand corona heeft, niet of je het hebt gehad, benadrukt Emans.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie