Binnenland
KRO-NCRV

Partijverschillen bij energietransitie 'onzinnig': 'politieke kleuring moet wegvallen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Partijverschillen bij energietransitie 'onzinnig': 'politieke kleuring moet wegvallen'

Om de energietransitie te realiseren moeten we geen vormen van energie uitsluiten en zijn partijverschillen "onzinnig". Dat zegt professor Energiesysteemanalyse André Faaij in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Faaij is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en onafhankelijk onderzoeksbureau TNO. Hij noemt het "tragisch" dat de politiek versus klimaatbeleid ertoe leidt dat de keuzes die gemaakt worden als tegenstellingen worden gepresenteerd, terwijl we juist alle opties gecombineerd nodig hebben bij het realiseren van deze grote klimaatambitie van de toekomst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goedkoper

"De discussie moet niet zijn: of windmolens of zonne-energie. Zo ga je het niet halen." Dat lukt volgens Faaij wel met een combinatie van wind, zon, biomassa en CO2-opslag.

Door op al deze vlakken in te zetten, zullen de kosten van de gehele transitie dalen door innovatieve ontwikkeling. "Doordat continue innovatie en verbetering op de volle breedte mogelijk is.”

Cruciale kansen

Ook schets de politiek nog te vaak het kostenplaatje van een vergaande energietransitie, maar zou het meer moeten gaan over de cruciale kansen. Dit geldt voor particulieren die hun woning energiezuinig maken, maar ook voor de maatschappij als geheel. "De energietransitie is in totaal, voor de economie, banen en werkgelegenheid een cruciale kans."

Aan het einde van de streep lever het ook meer geld op dan afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen, zegt Faaij.

Burgers beslissen

Volgens klimaatjournalist Jelmer Mommers is het belangrijk dat Den Haag burgers echt meeneemt in het beslisproces om de energietransitie mogelijk te maken. De sleutel daarbij is volgens Hommers burgerzeggenschap georganiseerd in zogenaamde burgerraden. "Burgers met interessante voorstellen, die overwinnen de partijpolitieke polarisatie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jelmer Mommers, Yvo de Boer en André Faaij over het klimaat

Spraakmakers bespreekt verkiezingsthema’s

Nog één week tot we naar de stembus mogen. Daarom staan we in Spraakmakers deze week stil bij vijf belangrijke thema’s die een rol spelen bij de verkiezingen. Ghislaine Plag praat met experts over de zorg, de arbeids- en woningmarkt, het klimaat en het onderwijs.

Meer over de thema's:
Woningmarkt: Hoe redden we de woningmarkt?
Zorg: Wat doen partijen voor een gezonder Nederland?
Arbeidsmarkt: Waarom alleen het minimumloon verhogen werknemers niet gaat helpen
Onderwijs: Wat te doen aan kansenongelijkheid?

Ster advertentie
Ster advertentie