Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: The Godfather gaat in première

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: The Godfather gaat in première

"I'll make him an offer he can't refuse." Je hoeft The Godfather niet gezien te hebben om Mario Puzo te citeren. Op deze dag in 1972 ging de film van Francis Ford Coppola in première in New York.

Drie dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over de monumentale kaskraker.

'Gangster' en 'maffia'

In de gehele film laat geen enkele acteur de woorden 'maffia' en 'gangster' vallen. Ze stonden wel oorspronkelijk in het script. Coppola schrapte de woorden na een bijeenkomst met de Civil Rights League, een Italiaans-Amerikaanse organisatie die de strijd aan was gegaan met Italiaanse stereotypes.

Improvisatie

"Leave the gun. Take the cannoli", is ook zo’n citaat dat je kan kennen zonder de film te hebben gezien. Acteur Richard Castellano verzon de beroemde woorden nadat Coppola de zin 'Don't forget the cannoli' had toegevoegd aan een eerdere scene.

De blik van Brando, waarop hij op het punt staat iets belangrijks te zeggen, is wereldberoemd. Misschien is die blik geen knap staaltje acteerwerk, maar het resultaat van de gewoonte van Brando om zijn tekst niet uit zijn hoofd te leren. Wat hij moest zeggen, werd getoond op borden naast de camera. Volgens Brando zouden de scenes zo spontaner lijken.

Ster advertentie
Ster advertentie