Binnenland
AVROTROS

Onderzoek: Tiroolse autoriteiten hebben fouten gemaakt bij corona-uitbraak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: Tiroolse autoriteiten hebben fouten gemaakt bij corona-uitbraak

Toen in skioord Ischgl in maart een coronabrandhaard ontstond, hebben Tiroolse autoriteiten fouten gemaakt. Veel wintersporters kregen corona. Dat blijkt uit onderzoek van een onafhankelijke commissie.

Een overijverige PR-machine van de Tiroolse autoriteiten, is een van de problemen. Ze waren bang voor imagoschade en hebben bewust de ernst van de corona-uitbraak onder de pet gehouden, blijkt uit het onderzoek.

Onder de pet gehouden

Op 7 maart testte de barman van de Kitzloch-bar in Ischgl positief op het virus. Hij is officieel 'patiënt nul'. Een ambtenaar bij de Tiroolse gezondheidsautoriteit zei toen dat we daar veel besmettingen konden verwachten, terwijl enkele uren later een persbericht werd verstuurd met: "Een overdracht van het virus op de gasten van de bar is, vanuit medisch oogpunt, nogal onwaarschijnlijk."

Doordat er geen plannen waren voor een gecontroleerd vertrek van toeristen veranderde het geheel in een chaotische exodus. Maar burgemeester Kurz van Ischgl zorgde echt voor de chaos, stelt de commissie: de burgemeester sloot de liften pas 2 dagen nadat hij de informatie had gekregen, iets wat hij volgens de wet meteen had moeten doen. Ook gebeurde de aankondiging van de quarantaine door burgemeester Kurz zonder substantiële voorbereiding. Dit was een vergissing en leidde volgens de voorzitter van de commissie Rohrer tot chaotische omstandigheden.

Volkszanger Rob werd bestempeld als mega-verspreider

De uitslag van de commissie zorgen bij volkszanger Rob Ronalds voor een 'kleine opluchting'. Volgens Oostenrijkse media was hij het die het virus verspreidde. Ronalds trad begin dit jaar veel op in Oostenrijk en kreeg het coronavirus. "De dokter wilde mij tot drie keer toe niet testen", vertelt hij in EenVandaag. Op een gegeven moment is hij toch zelf uit voorzorg in quarantaine gegaan. "En toen werd ik positief getest en kwam overal in de media dat ik de mega-verspreider was in Oostenrijk."

Dat kwam binnen als een mokerslag. "Ik werd aan alle kanten belaagd met het feit dat ik dat gedaan had. Ik ben me geen kwaad bewust geweest", vertelt hij. Naast dat Ronalds nog dagelijks denkt aan de veroordeling door de Oostenrijkse media, heeft hij lichamelijk ook nog steeds klachten. "Ik ben nog steeds niet helemaal de oude. Ik ben continu onder behandeling bij de longarts in Oostenrijk." Inmiddels begint het contact met de buren wel weer wat bij te draaien en is het deels voor hem afgesloten. "Nu zeggen ze weer 'Gruss Got', maar ik blijf toch nog wel angstig. Dit is nog niet echt fijn. Het is toch een soort trauma dat je hebt opgelopen."

Radio EenVandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Ster advertentie
Ster advertentie