Binnenland
AVROTROS

Microsoft laat gebruikers zonder wachtwoord inloggen: 'Welkom01 kan écht niet meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Microsoft laat gebruikers zonder wachtwoord inloggen: 'Welkom01 kan écht niet meer'

Als het aan Microsoft ligt, zijn '123456' of 'Welkom01' binnenkort verleden tijd. De techgigant gaat het mogelijk maken om zonder wachtwoord in te loggen. Alleen een gezichtsscan, vingerafdruk of controle via sms zijn dan nodig om in de cloud of in je mail te komen. Cybersecurity-expert Dave Maasland, directeur van ESET Nederland, is enthousiast. "Een opvallende en belangrijke stap", zegt hij in Blok&Toine.

"We zijn na 20, 30 jaar wachtwoorden gebruiken er nog steeds niet goed in. Het is nog steeds 'hondje05', 'welkom01', etcetera", verzucht Maasland. En dat is een ernstige zaak. "Het wachtwoord is vaak nu nog het enige wat tussen bedrijfsgeheimen staat, of wat de financiën beschermt. Dat kan echt niet meer."

Nog een jaar of 5 wachten

Toch is het nog lang niet zover. "Het zou een grote stap kunnen zijn. Maar je hebt tegelijkertijd te maken met oudere diensten die nog wachtwoorden gebruiken. En Microsoft heeft in de kleine lettertjes ook nog staan dat als je je telefoon kwijt bent, je alsnog een wachtwoord kunt gebruiken als back-up. Dus ik ben bang dat we hier nog wel een jaar of 5 tegenaan lopen, voordat we echt afscheid kunnen nemen van het wachtwoord."

Als dat eenmaal zover is, ontstaat er een spanningsveld tussen aan de ene kant gebruiksvriendelijkheid, en aan de andere kant de veiligheid van methodes als gezichtsherkenning of een authenticatie-app. "Dat is veel gebruikersvriendelijker, maar dat geldt niet voor iedereen. Je smartphone wordt belangrijker. Een authenticatie-app downloaden klinkt makkelijk, maar dat is niet voor iedereen zo."

Cybercriminaliteit

En dan is er nog een ander probleem dat Maasland ziet. "Het zou zomaar eens kunnen dat je gaat zien dat alle grote techbedrijven dit gaan doen, en je vragen een authenticatie-app te installeren. Maar dat maakt de mobiele telefoon ook interessanter voor cybercriminelen, want dat is straks het punt dat toegang geeft tot je account…"

Dave Maasland

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie