Binnenland
BNNVARA

Asscher: 'Zorgmedewerkers moeten structurele waardering krijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher: 'Zorgmedewerkers moeten structurele waardering krijgen'

"Er moet geïnvesteerd worden in de zorg", zegt Lodewijk Asscher in De Nieuws BV. De partijleider van de PvdA vindt dat marktwerking plaats moet maken voor samenwerking.

Zorgpersoneel moet structurele waardering krijgen

Als het aan de SP en de PvdA ligt, gaat er een structurele waardering naar het zorgpersoneel. Fractievoorzitter van de PvdA Lodewijk Asscher: "Niet een applausje alleen, dat moet ook betekenis krijgen." De werkdruk was al heel hoog en in tijden van corona is dat er niet beter op geworden. "Het is een zwaar beroep", benadrukt Asscher.

Investeren in de zorg

Asscher: "In de vorige crisis was het een ongelofelijk zware opgave met grote bezuinigingen. Des te blijer waren we dat toen het wat beter ging, de salarissen wat omhoog konden. Maar we hebben altijd geweten, je moet dat toch een keer inhalen. Er moet meer geïnvesteerd worden in de zorg. Het is uiteindelijk mensenwerk, we hebben minder marktwerking nodig en meer samenwerking. En als je die mensen niet waardeert, dan lukt het niet."

Minister Hugo de Jonge vindt het voorstel van Asscher en Marijnissen geen goed idee. Het zou duur zijn en er komen daarnaast nieuwe CAO's aan. Asscher heeft geen begrip voor zijn standpunt. "In de allerzwaarste dagen in maart, toen hoorde ik niemand zeggen dat de medewerkers in de zorg zo duur waren. Toen waren we maar al te blij dat ze vakantiedagen inleverden, aan het werk gingen en bleven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen marktwerking maar samenwerking

Asscher: "Als je vindt dat de medewerkers in de zorg duur zijn, dan heb je het echt niet begrepen. Wat duur is, is een systeem van marktwerking waarbij we zogenaamde concurrentie willen in plaats van samenwerking. We zagen juist dat het met samenwerking beter gaat."

Er komen nieuwe CAO's, "en dat is goed", zegt Asscher, "maar we weten allemaal dat de salarissen in de zorg door ons allemaal worden betaald, en dit is nu juist de moeite waard. Aan het begin van de crisis zei Wopke Hoekstra 'Nederland heeft diepe zakken, we hebben heel veel geld en dat gaan we gebruiken om deze crisis te bestrijden'. En dat zagen we ook."

"De teller voor de steun aan bedrijven staat inmiddels rond de 100 miljard euro, ga dan niet als het gaat om waardering voor de mensen in de zorg zeggen dat dat te duur is", zegt Asscher in De Nieuws BV.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zorgpersoneel moet structurele waardering krijgen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie