Binnenland
WNL

Burgemeester Breda wil kalender op z’n kop: carnaval naar de zomer, vakantie naar de winter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Breda wil kalender op z’n kop: carnaval naar de zomer, vakantie naar de winter

Moet Prins Carnaval zijn kostuum voortaan hartje zomer af gaan stoffen? Het is een opvallend voorstel van de Bredase burgemeester Paul Depla (PvdA). De Brabander in hart en nieren deed dit weekend namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een oproep aan de samenleving in de Volkskrant, om na te gaan denken over een langetermijnvisie met betrekking tot het coronavirus.

Video niet beschikbaar

In Sven op 1 viel Depla vanmorgen met de deur in huis. "Ik denk dat we langzamerhand tot de conclusie zijn gekomen dat we hier nog jaren aan vastzitten", aldus de burgervader. "De vaccins hebben verlichting geboden, maar geen bevrijding". Volgens Depla hebben we steeds gedacht licht aan het einde van de tunnel te zien, mits we de maatregelen naleefden en ons lieten vaccineren. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase als het aan de PvdA’er ligt. Een fase waarin we ons aanpassen aan de nieuwe realiteit.

"Wat is beter: carnaval in de zomer of helemaal geen carnaval?", vervolgt Depla. "Natuurlijk hoort carnaval bij februari, maar ik heb liever second best dan helemaal niet". Ook pleit de fanatieke PSV-supporter voor een verandering in de voetbalkalender. "Op dit moment zorgen de lege stadions voor een beperkt probleem door de overheidssteun, maar die steun houdt op een gegeven moment op". En dus zullen de voetbalclubs volgens de burgervader moeten overwegen om hun vaste kalender los te laten en door te spelen in de zomermaanden.

Door "mee te bewegen met de virusgolven", zoals Depla dat noemt, zouden we volgens hem de schoolachterstanden kunnen minimaliseren. "Als we de scholen langer openhouden in de zomer, kunnen we ze in de winter een periode sluiten zonder grote leerachterstanden te veroorzaken." Hij beseft dat dit ingrijpende voorstellen zijn, maar vindt dat de discussie nu gestart moet worden. "Als wij ons niet aanpassen, gaat corona het leven dicteren."

Sven op 1 - 13 Dec 2021, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie