Binnenland
NOS

Vandaag eerste verhoor over de affaire kinderopvangtoeslag

foto: EIGEN FOTO (BEWERKING: NOS)foto: EIGEN FOTO (BEWERKING: NOS)
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag eerste verhoor over de affaire kinderopvangtoeslag

Hoe kon het dat de Belastingdienst duizenden ouders jarenlang onterecht als fraudeur bestempelde? Het begin van die puzzel wordt gelegd. Vandaag starten de tien dagen durende hoorzittingen van de speciale ondervragingscommissie met politici en andere betrokkenen. Gedupeerden worden niet gehoord. Velen zijn nog altijd verwikkeld in een jarenlange juridische strijd en wachten op hun geld.

NOS Met het Oog op Morgen sprak met Nazmiye Yigit-Karaduman want ook zij kreeg een aanslag van de Belastingdienst in de bus, in oktober 2013. Of ze binnen twee weken 32.000 euro kinderopvangtoeslag wilde terugbetalen. Haar kinderen gingen naar de frauderende opvang 't Voortvarend Scheepje.

Nog geen geld ontvangen

De Rotterdamse tekende bezwaar en beroep aan, maar verloor elke zaak. Die duizenden euro's heeft ze met moeite via een aflossingsregeling afbetaald.

Door te worden beoordeeld als CAF-zaak (een zaak van het Combiteam Aanpak Facilitators van de Belastingdienst, red.), hoopte Yigit-Karaduman te worden gecompenseerd. "Die toezegging heb ik gekregen, ik heb alleen nog geen geld ontvangen."

'Handje-contantje leningen'

Door de jarenlange situatie kampt Yigit-Karaduman met geldgebrek. "Sinds een jaar ben ik belastingschuld-vrij. Maar omdat ik zoveel heb moeten afdragen, heb ik amper kunnen sparen. Ook ben ik veel 'handje-contantje' leningen aangegaan bij vrienden en familie om toch te kunnen leven. Die los ik nog steeds af."

Ze vindt het "spannend" en is benieuwd wat er tijdens de verhoren gaat gebeuren. "Maar ik houd me er niet veel mee bezig. Want ik ben er vorig jaar 24 uur per dag mee bezig geweest en dat eiste zijn tol. Het is een soort cirkel waar ik maar niet uit lijk te komen. Doordat ik geld mis, kom ik ook maar niet verder."

'Ik wil vooruit kijken'

Als gevolg van de geldstress, heeft Yigit-Karaduman twee jaar lang een burnout gehad. Nu probeert ze weer dingen op te pakken, zoals haar werk als pedagogisch medewerker. "Die baan heb ik verloren, ook omdat ik geen kinderopvang meer had en thuis moest blijven met de kinderen. Opnieuw die sector in gaan, is geen optie: het is fysiek zwaar en ik mis bepaalde diploma's waar ik geen geld voor heb."

De kinderen van Yigit-Karaduman zitten inmiddels op de middelbare school. Ze wil de zaak achter zich laten en vooruit kijken. Maar dat de vergoeding waar zij recht op heeft maar niet wordt overgemaakt, helpt daar niet aan mee.

"Ik heb rond de 30.000 euro door de jaren onterecht betaald. Ik weet niet hoeveel ik exact krijg, maar geef het mij gewoon. Ik krijg telkens te horen: het komt dan, het komt dan. Maar dat maakt je zo moe: je streeft telkens naar een datum. Eerst moest ik bewijzen dat ik onschuldig ben en nu dat is vastgesteld, krijg ik nog steeds niks."

OOG Kindertoeslag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie