Binnenland
AVROTROS

Almeerse rappers roepen jongeren op: 'Zorg dat je stemt!'

foto: Prince & Gilliefoto: Prince & Gillie
  1. Nieuwschevron right
  2. Almeerse rappers roepen jongeren op: 'Zorg dat je stemt!'

Op deze dag van de gemeenteraadsverkiezingen is het een belangrijke vraag: hoe betrek je jongeren bij politiek? Het Almeerse rap- en zangduo Prince & Gillie roept via een speciaal geschreven nummer jongeren op om vooral te gaan stemmen. "Op je achttiende heb je een belangrijke stem. Een stem die krachtig is!" Als 'de Optimist(en)' waren Prince & Gillie te gast bij EenVandaag om hun speciale verkiezingsnummer voor te dragen.

Het duo is ongeveer twee jaar actief in de Nederlandse muziekscene. In die tijd brachten ze vier singles uit, en werden ze onder andere al 'Artist of the Week' op radiozender FunX. Voor het nieuwe nummer 'Jouw Stem Telt Ook!' werden ze benaderd door een jongerenwerker uit Almere, Romeo Lobo. "Hij vroeg of we iets voor Almere konden betekenen", vertelt Prince. "Hij heeft ons aangespoord om het nummer te maken."

Video niet beschikbaar

De mannen zijn allebei ook nog jong: 21 en 22. Daardoor kunnen ze zich goed verplaatsen in de jongeren voor wie ze het nummer schreven. Het is inmiddels gepresenteerd aan de gemeenteraad in Almere en kreeg ook daar goede reacties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet stemmen is ook stemmen

Met 'Jouw Stem Telt Ook!' willen de muzikanten jongeren inspireren om te gaan stemmen, en laten weten dat het een belangrijk recht is. "En de meeste jongeren luisteren toch naar rapmuziek", zegt Gillie. Zelf geeft hij aan het belangrijk te vinden om je goed in te lezen. "Ik ga zelf blanco stemmen. Daarmee wil ik aangeven dat ik vind dat politici veel beloven, maar niks doen." Andere jongeren zouden zich volgens hem dan ook goed moeten informeren.

Prince heeft nog een andere reden om jongeren actief mee te laten doen bij de verkiezingen. "Jongeren moeten zich beseffen: niet stemmen is ook stemmen. Niet veel mensen zijn daarvan op de hoogte. Als je niet deelneemt, doe je toch mee." Hij hoopt jongeren mee te geven dat iedereen invloed kan uitoefenen. "Als je bijvoorbeeld een baantje bij de Albert Heijn hebt, denk je dat je geen invloed hebt, maar dat heb je wel degelijk."

In Radio EenVandaag komt iedere dag een Optimist aan het woord: iemand met een positieve kijk op het leven. Alle Optimisten uit de uitzendingen kan je hier terug vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie