Binnenland
AVROTROS

Schiphol heeft de snelle toename van het aantal reizigers onderschat

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schiphol heeft de snelle toename van het aantal reizigers onderschat

Donderdag bracht Schiphol-topman Dick Benschop het slechte nieuws naar buiten dat in juli en augustus een hoop vluchten moeten worden geschrapt. Schiphol zou volgens Benschop de flinke toename van het aantal passagiers niet hebben zien aankomen.

"Wat we zien is de krapte op de arbeidsmarkt die botst op een enorme reislust die alle verwachtingen te boven gaat", zei Schiphol-voorman Dick Benschop tijdens de persconferentie. Maar volgens deskundigen heeft de luchthaven de reislust van Nederlanders onderschat.

Twee jaar stilgestaan

"Wat je ziet bij Nederlanders in de afgelopen monitor van half april, is dat de vakantie-intentie ook gestegen is", zegt Elsje van Vuren van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

"Mensen willen meer op reis, en vooral deze zomer ook weer op reis", vervolgt ze. "Je merkt toch dat ze twee jaar het gevoel hebben gehad stil te hebben gestaan."

Reislust is nooit verdwenen

Maar volgens sectoreconoom Gerarda Westerhuis van het economisch bureau van ABN AMRO werd die snelle opleving van de branche wel verwacht. Zij benadrukt dat de vraag naar vakantie nooit is verdwenen en dat Nederlanders heel stabiele vakantiewensen hebben.

"Het is voor ons wel duidelijk dat zodra de maatregelen opgeheven zouden worden, de vraag gewoon heel snel weer zou terugveren. Dat hebben we ook in eerdere rapporten aangegeven."

Niet totaal verrast

Marnix Fruitema van de branchevereniging van luchtvaartmaatschappijen, de partij die alle reisvoorspelling monitort, sluit zich daarbij aan.

"Het aanbod van passagiers is natuurlijk meer dan we een jaar geleden verwacht hadden, maar het zit niet boven een maximum dat we voorspeld hadden. Ik kan niet zeggen dat we totaal verrast zijn door het aantal passagiers."

In EenVandaag vertellen deskundigen waarom Schiphol niet is overvallen door de reislustigheid van Nederlanders, maar het heeft onderschat

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie