Binnenland
AVROTROS

'De vagina is een zelfreinigend orgaan, alles wat wordt aangeprezen is geldklopperij'

foto: Dainis Graverisfoto: Dainis Graveris
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De vagina is een zelfreinigend orgaan, alles wat wordt aangeprezen is geldklopperij'

Intieme reinigingsproducten voor de vrouw om de vagina goed schoon te houden. Er wordt nog regelmatig reclame gemaakt voor dit soort producten en feminist Justine van de Beek is er klaar mee.

Voorbeelden van die zogenaamde hulpmiddelen om je intieme zone goed schoon te houden zijn Lactacyd wasemulsie en vaginale schoonmaakdoekjes. Maar helpen deze middelen wel of werkt het juist averechts?

Mieke Kerkhof, gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis legt het uit in Stax&Toine.

'De vagina is een zelfreinigend orgaan, alles wat wordt aangeprezen is geldklopperij'

Zelfreinigend orgaan

"Zag er net weer een advertentie voor en wordt er eigenlijk pislink van dat er nog steeds bedrijven zijn die vaginale hygiëne producten verkopen. Terwijl de vagina een zelfreinigend orgaan is en met iets anders wassen dan water juist kwalijk is." Zo uit Justine van de Beek, opiniemaker en jongerenambassadeur van de Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) haar mening op Twitter.

Ook Mieke Kerkhof, gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt het storend dat er verdiend wordt aan deze middelen. Kerkhof: "Alles wat wordt aangeprezen voor de reiniging van onze intieme zone, is geldklopperij en hou je mensen mee voor de gek."

'Stop er onmiddellijk mee'

Kerkhof: "De vagina heeft van zichzelf een zuurgraad van vier a vijf. Dat wordt bepaald door bacteriën die wij van nature hebben. Ook de mondholte, anus en gehoorgang zitten vol normale bacteriën die ervoor zorgen dat vreemde bacteriën niet binnenkomen."

Volgens de fabrikanten van die intieme middelen zorgen hun producten ervoor dat je een normale zuurgraad krijgt, maar die hebben we dus al van onszelf. "Stop er onmiddellijk mee. Dat is juist de oorzaak van veel klachten. Hoe meer je gebruikt van die middelen, hoe meer klachten je kunt krijgen", zegt Kerkhof.

Volgens Kerkhof verstoren de intieme middelen juist het ingenieuze systeem van ons eigen lichaam, waardoor de normale bacteriën weg gaan en je een overgroei van ziektekiemen en bacteriën krijgt. En dat kan weer zorgen voor een nare bacteriële infectie of zelfs een schimmelinfectie als gevolg. "Dat moet je echt niet willen."

Mannen moeten hun intieme zone ook goed wassen

"Wat je vooral wel moet doen om je intieme zone schoon te houden, is iedere dag 's ochtends goed spoelen met lauwwarm water", zegt Kerkhof.

"Het moet duidelijk zijn dat ons geslachtsorgaan een bepaalde geur heeft en dat is niet vies. Dat moeten we gewoon accepteren. Als je vagina ruikt naar rotte vis, is er iets aan de hand. Anders ruikt het zoals het moet ruiken en die geur is oké."

Ook mannen moeten hun geslachtsorgaan goed verzorgen, zegt Kerkhof: "Mannen moeten heel goed hun voorhuid wassen. Onder die voorhuid zit een papillomavirus, dat kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Daar worden kinderen tegenwoordig voor ingeënt."

"Als mannen vrijen met iemand die een vaginale schimmel heeft, kunnen zij dat ook krijgen. Dan krijgen ze een rode eikel, velletjes, en kunnen het vervolgens ook weer teruggeven aan de vrouw. Dan krijg je dus een pingpong effect. Het valt of staat met hele goede hygiëne."

Tips voor een goede hygiëne

De gynaecoloog heeft tot slot nog een aantal tips om je intieme zone zo goed mogelijk te verzorgen:

  • Tip 1: draag katoenen ondergoed en trek iedere dag een schone onderbroek aan
  • Tip 2: wees voorzichtig met inlegkruisjes
  • Tip 3: gebruik geen vochtig toiletpapier (daar zitten dezelfde slechte middelen in)
  • Tip 4: veeg na het toiletgebruik van voor naar achter in plaats van andersom
  • Tip 5: gebruik bij voorkeur een douchewc

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie