Binnenland
BNNVARA

Preventief fouilleren nodig? 'We hebben gefaald als het gaat om het veiligheidsgevoel van onze kinderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Preventief fouilleren nodig? 'We hebben gefaald als het gaat om het veiligheidsgevoel van onze kinderen'

Preventief fouilleren op scholen kan een oplossing zijn om de grote hoeveelheid steekincidenten onder jongeren het hoofd te bieden. Althans: daar denkt onder andere de Amsterdamse politie hardop over na. Zou het kunnen werken of zit de politie op het verkeerde spoor? Opvoedkundige Marina van der Wal zegt in De Nieuws BV: "We hebben gefaald als het gaat om het veiligheidsgevoel van onze kinderen."

Video niet beschikbaar


Het onderliggende probleem is volgens Sofyan Mbarki, fractievoorzitter voor de PvdA in Amsterdam, "dat het normaal is om een wapen te dragen. Volgens mij moeten we dat probleem proberen aan te pakken, om te achterhalen hoe dat nou komt. Jongeren die zeggen, 'ik voel me onveilig dus ik draag een wapen', als je je onveilig voelt is de politie er."

Mbarki: "Dus blijkbaar zit er iets waar jongeren zich niet veilig voelen en de noodzaak zien om een wapen te dragen." Daarom komt de politie met het idee om preventief te fouilleren op scholen. Opvoedkundige Marina van der Wal snapt wel waarom de politie met dit idee komt, "maar het lijkt me wel een hele klus."

Daar sluit Mbarki zich bij aan, "Ik vraag me alleen wel af of we daarmee niet het grotere probleem miskennen." Of het preventief fouilleren het gewenste resultaat oplevert, betwijfelt Mbarki: "Maar we hebben wel een probleem dus we moeten iets."

Wat betreft het gevoel van veiligheid kan het preventief fouilleren een duidelijk signaal zijn denkt Van der Wal: "Het laat zien dat wij deze vorm van onveiligheid niet accepteren. Ik denk dat het voor een grote groep ook een veilig gevoel kan bieden. We moeten ook kijken naar de oorzaak, maar ik vind het ook goed om aan symptoombestrijding te doen."

Van der Wal: "Het hoort in de pubertijd dat je opzoek gaat naar de mazen van de wet en dat je kijkt hoe ver je kunt gaan. Eigenlijk ga je dan iets over het randje. We zien dat we zoveel vrijheid hebben gegeven aan onze kinderen in het kader van individuele ontwikkeling, dat we een beetje kwijt zijn geraakt dat kinderen echt grenzen en begrenzing nodig hebben. Dat geeft ook een gevoel van veiligheid."

Volgens Van der Wal is het ook noodzakelijk dat ouders met hun kinderen praten over messenbezit: "We hebben als maatschappij eigenlijk gefaald als het gaat om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze kinderen. De hele welzijnssector hebben we uitgehold en daar zie je nu de resultaten van."

Preventief fouilleren: oplossing voor messenprobleem?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie