Naar homepage
Binnenland

KLM-piloten tekenen niet als overheidsvoorwaarden geheim blijven
KRO-NCRV

foto: VNVfoto: VNV
  1. Nieuwschevron right
  2. KLM-piloten tekenen niet als overheidsvoorwaarden geheim blijven

Het is nog geen gelopen race dat KLM-piloten hun handtekening zetten onder de voorwaarden die de overheid stelt aan het steunpakket voor de KLM. Pilotenvakbond VNV wil eerst de onderliggende geheime afspraken tussen de KLM-top en de overheid zien. Vakbondsvoorman Willem Schmid zegt daarover bij 1 op 1: "Een geheim contract tekenen, dat gaan we niet doen."

De piloten van KLM kwamen dit weekend onder vuur te liggen. Ze wilden niet tekenen voor de voorwaarden die de overheid stelt aan het steunpakket van 3,4 miljard voor de KLM. Met als gevolg dat er onzekerheid is ontstaan voor zowel het bedrijf als de vele andere banen die het schept. Heikel punt is de loonmatigingseis van vijf in plaats van twee jaar waarover minister Hoekstra van Financiën afgelopen vrijdag in de media sprak.

Schmid vertelt dat de afgelopen maanden al volop is gewerkt om te voldoen aan wat ook volgens de overheid nodig is om KLM door de crisis heen te loodsen. Daarbij maakten de KLM-top afspraken met de overheid over welke voorwaarden daaraan worden verbonden. Het was vervolgens aan de KLM om op basis daarvan samen met de vakbonden verdere invulling te geven. "We hebben cao's afgesloten en aangepast. Dat is bij iedereen voor de afgesproken datum van 1 oktober gelukt. Vier weken later blijkt dat er schijnbaar ook afspraken zijn over een loonmatigingseis van vijf in plaats van twee jaar. Dat verbaast ons heel erg."

Boete bij lekken afspraken KLM en overheid

Het is onduidelijk of de vijfjaarseis al onderdeel was van de afspraken tussen de KLM-top en de overheid. Over die afspraken zegt Schmid enigszins verbolgen: "Je mocht het inzien maar niet delen met bijvoorbeeld je werknemers. Zou je je kaken daarover opentrekken, dan kreeg je een boete." Nu wil de vakbondsman die afspraken dus wel op tafel hebben.

Daarover overleggen de piloten vanmiddag opnieuw met de KLM. Schmid zegt dat de VNV de KLM "nooit zal laten vallen." Een eventuele loonmatingseis voor vijf jaar lijkt hem "best passend", maar tekenen bij een "blanco cheque" gaan de piloten niet doen. De andere betrokken vakbonden - CNV, De Unie, NVLT, VNC en VKP – stemden al wel in met de voorwaarden van de minister. Naast VNV is ook FNV Grondpersoneel nog niet akkoord.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie