Binnenland
AVROTROS

Boeren zijn te druk, en dat gaat ten koste van de kalfjes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren zijn te druk, en dat gaat ten koste van de kalfjes

Bij ruim 1200 melkveehouderijen sterft een op de vijf kalveren al binnen 2 weken, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Slechte verzorging voor de jonge kalveren lijkt de belangrijkste reden voor het hoge sterftecijfer. Voor Frank van Eerdenburg komen de cijfers niet als een verrassing. "In Nederland ligt het kalversterftecijfer hoger dan in andere landen, dat is al jaren zo", zegt hij in Radio EenVandaag.

Van Eerdenburg, van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, zegt dat het alles te maken met tijd en aandacht. "Eigenlijk heeft de boer het te druk. Bij ongeveer 80 koeien kan de boer genoeg tijd en aandacht aan zijn koeien besteden, maar tegenwoordig heeft de boer al snel 120 koeien."

Te veel koeien in de stal

Door de dalende prijzen in de zuivelindustrie, voelen boeren zich genoodzaakt om meer koeien in de stal te houden, maar dat gaat volgens Van Eerdenburg soms wel ten koste van de zorg voor bijvoorbeeld jonge kalveren.

"Als je 's ochtends om 6 uur opstaat, 12 uur lang werkt en om 3 uur de wekker moet zetten om een nieuw kalfje te halen, begrijp ik best dat je geen zin hebt om de stal nog goed schoon te maken. Al was het maar omdat 3 uur later je wekker weer gaat', aldus Van Eerdenburg.

De kalf is een bijproduct

Voor melkveehouders is het noodzakelijk dat een koe elk half jaar een nieuw kalf baart, zodat zij nieuwe melk blijft produceren. Die nieuwe kalveren kan de boer niet gebruiken en zijn in feite een bijproduct bij de zuivel. Vrijwel alle kalveren worden daarom verkocht. Waar dat een paar decennia terug nog aardig wat geld opleverde, levert een vrouwtjeskalf nu soms nog maar 10 euro op.

Of zoals Van Eerdenburg zegt: "De melkpoeder om het kalf de eerste weken in leven te houden is vaak nog duurder dan wat het kalf oplevert." De economische prikkels om de kalveren goed te verzorgen zijn veel kleiner geworden.

Kalveren sterven in Nederland opvallend veel

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie