Binnenland
KRO-NCRV

'Het is niet makkelijk om die gezonde keuze te maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is niet makkelijk om die gezonde keuze te maken'

Artsen en wetenschappers trekken aan de bel: het is nu belangrijker dan ooit om gezond te leven. In een brandbrief aan het kabinet zeggen de 65 experts dat door gezonder te eten, meer te bewegen en voldoende te ontspannen mensen hun immuunsysteem kunnen versterken. Dat zou kunnen zorgen voor een minder ernstig verloop van een corona-infectie.

Video niet beschikbaar

Meer dan de helft van de Nederlands heeft overgewicht, en hoewel het Nationaal Preventieakkoord inzet op een gezondere leefstijl, blijft dat vooral bij goede voornemens, volgens sommige experts. 'Daadkrachtige maatregelen' zoals een suikertaks of een hogere zorgpremie voor rokers, blijven uit.

Mentale en fysieke gezondheid

Jaap Seidell reageert bij Spraakmakers op de stelling van Stand.nl 'Het kabinet moet meer doen om een gezonde leefstijl af te dwingen'. "We weten dat als mensen genoeg bewegen, niet veel stress ervaren, gezond eten, niet roken en niet te veel drinken, dat het een heel stuk beter gaat met het beloop van Covid-19." Maar dat is niet de enige reden waarom de experts de brandbrief hebben gestuurd, zegt Seidell. "Deze pandemie heeft ook effect op het mentale en de fysieke gezondheid van burgers in het algemeen." Dat zijn volgens Seidell extra redenen om te zorgen dat mensen gezond zijn.

"We weten dat chronische stress en slaaptekort veel gevolgen heeft voor je gedrag. Zowel fysiek als mentaal. En dat komt nu veel voor door ellende die mensen meemaken", legt Seidell uit.

Niet makkelijk om de gezonde keuze te maken

Maar hoe zorg je ervoor dat mensen gezondere keuzes maken? "De achterliggende factoren die gezondheid en gedrag beïnvloeden, zijn armoede, chronische stress, en een ongezond makende omgeving, het is helemaal niet makkelijk om die gezonde keuze te maken."

Seidell noemt een voorbeeld. "Als je in een achterstandswijk woont, vierhoog, met kinderen die thuisonderwijs nodig hebben, en ze moeten ook nog op de sportclub en ze moeten ook gezond eten. Dat is best ingewikkeld. Je zou het mensen makkelijk moeten maken die een gezonde keuze willen maken."

Suikertaks

Wat zou er dan nu moeten gebeuren? "Er ligt een campagne klaar 'zorg goed voor jezelf'. Daar zouden we nu mee moeten beginnen." Ook is Seidell voor een suikertaks. "Dat is meer voor de lange termijn, maar dat soort prijsmaatregelen zijn we een sterk voorstander van", zegt Seidell, doelend op de ondertekenaars van de brandbrief.

"Je moet de gezonde keuze de makkelijke keuze maken, ook voor mensen met een laag inkomen. Dat is absoluut belangrijk. Die ongezonde keuze is bijna overal aanwezig. Daar zou je best wat tegenover kunnen stellen, door die gezonde keuze óók aantrekkelijk te maken", besluit Seidell.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie