Binnenland
EO

Boeren zijn vertrouwen kwijt: 'CDA moet rode lijn zetten in onderhandelingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren zijn vertrouwen kwijt: 'CDA moet rode lijn zetten in onderhandelingen'

Een ruime meerderheid van de Nederlandse veehouders is het vertrouwen in de overheid kwijt, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Ook het CDA als traditionele boerenpartij moet het ontgelden: slechts 4 procent van de boeren zou nog op die partij stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik reageert in Dit is de Dag: "Ik heb Wopke gezegd: jij steelt geen boerengrond. Het CDA steelt geen boerengrond. Hij moet nu reageren."

Tweede Kamerlid Derk Boswijk, landbouw-woordvoerder binnen het CDA kwam afgelopen zomer met een nieuwe visie, waarin staat dat hij in 2030 de stikstof-uitstoot wil halveren en dat een kleinere veestapel onvermijdelijk is. Volgens Schreijer-Pierik laat het gedaalde vertrouwen in het CDA zien dat deze vernieuwde landbouwkoers de verkeerde is. "Ik sta al 30 jaar in de boerenwereld. Ik vind Derk Boswijk een hele goede collega, maar met bepaalde zaken moet je voorzichtiger zijn. Nu kun je wel zien hoe het met het CDA gaat."

Rode lijn in onderhandelingen

Schreijer pleit er voor dat het CDA zich hard opstelt in de huidige coalitie-onderhandelingen: "Onze partij moet volop aan de slag om vertrouwen terug te winnen. Dan moet je wel een rode lijn zetten, daar gaat het om. Ze zijn nu bezig met de coalitieonderhandelingen. Dan moet je zeggen met elkaar: géén gedwongen krimp en onteigening."

Therapie

Volgens Bart Kemp, voorzitter van boerenbeweging Agractie laat het gedaalde vertrouwen zien dat boerenorganisaties en de overheid met elkaar in gesprek moeten. "We moeten in therapie om elkaar weer te leren verstaan. We moeten met elkaar door. De overheid moet regelgeving maken die werkbaar is. Alleen dan hebben boeren toekomstperspectief."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie