Binnenland
EO

Neef Taghi stond bekend als 'onkreukbaar': 'Kan geen kwaad woord over hem verzinnen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Neef Taghi stond bekend als 'onkreukbaar': 'Kan geen kwaad woord over hem verzinnen'

Het nieuws van de arrestatie van Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi, komt voor collega’s als een schok. "Dit nieuws gaat je niet in de koude kleren zitten, het is ook een collega-advocaat van mij uit Utrecht", vertelt advocaat Anis Boumanjal in Dit is de Dag.

Moeten advocaten strenger gereguleerd worden?

Volgens het Openbaar Ministerie zou de advocaat namens Ridouan Taghi communiceren met de buitenwereld. Ook zouden ze een gewelddadige ontsnappingspoging voorbereiden. Boumanjal kent Youssef T. persoonlijk en nam met verbazing kennis van de ernstige verdenkingen: "Ik kan geen kwaad woord over hem verzinnen en ik schrok echt van dit nieuws. Ik wist ook niet dat hij een neef is van Ridouan Taghi."

Onkreukbaar

De kwestie is voor minister Sander Dekker aanleiding om na te denken of de regels omtrent advocaten in uitzonderlijke gevallen aangescherpt moeten worden. Misdaadjournalist Gerlof Leistra vindt dat een goed idee en pleit voor een extra screening van advocaten. "Screenen is dat je op een lijst komt waaruit verdachten en veroordeelden in de Extra Beveiligde Inrichting mogen kiezen. Het Internationaal Strafhof maakt ook gebruik van zo’n lijst onkreukbare advocaten."

Advocaat Boumanjal is geen voorstander van een dergelijke screening. "Mr. Taghi kennende, zoals ik hem ken, wàs onkreukbaar, hij had ook op zo’n lijst kunnen komen te staan. Ik zie het daarom ook niet als een probleem, maar als een incident."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie