Lilian Marijnissen: 'Extreem kapitalistisch plan van D66'
- Nieuws
- Lilian Marijnissen: 'Extreem kapitalistisch plan van D66'
"Een extreem kapitalistisch plan", noemt Lillian Marijnissen het idee van D66 om tijdelijke arbeidsmigranten van buiten Europa aan te trekken. D66 wil zo de arbeidstekorten in onder meer de bouw en de zorg oplossen.
SP-fractievoorzitter Marijnissen noemt het plan "zeer ondoordacht" omdat het volgens haar leidt tot meer concurrentie op arbeid. "Dit is niet fijn voor de loonstijging, niet goed voor de 100 duizenden mensen die nog thuis zitten en niet gunstig voor mensen die meer uren willen werken of een vaste aanstelling willen." Volgens haar staat in dit plan het geld voorop, in plaats van de mensen.
Taalbarrière
Daarnaast denkt ze dat dit géén oplossing is voor de personeelstekorten in de zorg vanwege de taalbarrière. "Hoe is het mogelijk dat je denkt dat mensen die de taal niet machtig zijn, tijdelijk kunnen instromen in de zorg?" Juist in de zorg is het belangrijk dat je elkaar verstaat, aldus Marijnissen.
Anti-migratiekramp
Volgens initiatiefnemer Maarten Groothuizen van D66 moet er wat gebeuren aan de krapte op de arbeidsmarkt en heeft het geen zin om in de 'anti-migratiekramp' te schieten. Hij wil op een nuchtere manier met het thema aan de slag.
Migranten uit Afrika, die nu het asielsysteem verstoppen, zouden prima aan de slag kunnen in de bouw. Zij krijgen dan voor vier jaar een verblijfsvergunning. In het plan moeten opgebouwde premies pas na terugkeer naar het land van herkomst worden uitbetaald om de tijdelijkheid garant te stellen.
Wet- regelgeving
Dat er een groot arbeidsmarktprobleem is staat vast, zegt hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen. Maar hoe je de migratie in goede banen leidt, heeft meer voeten in de aarde. "Je kunt als Nederland wel bijzondere regels maken met het opsparen van premies, maar het moet ook kunnen én mogen in Europees verband."
We hebben meer mensen nodig. Punt.
Met het enorme woningtekort vraagt Wilthagen zich af hoe D66 al deze migranten wil opvangen en huisvesten zonder dat dit ten koste gaat van de sociale cohesie in dorpen en steden.
Investeren in mensen
Volgens Wilthagen zou Nederland ook meer moeten investeren in de miljoen mensen die nu thuis zitten, maar zouden kunnen en willen werken. Anders dan in andere landen wordt er volgens hem te weinig geïnvesteerd in Nederlanders op de "reservebank."
Toch moeten er, ook als zij weer meedraaien, mensen van buiten Nederland bij. "We hebben meer mensen nodig. Punt."