Binnenland
NOS

'De telefoongids is een beetje van ons allemaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De telefoongids is een beetje van ons allemaal'

Na bijna 140 jaar komt er een einde aan de papieren Telefoongids. Uitgever DTG vindt de papieren versie niet langer nodig omdat bijna alle mensen adressen en telefoonnummers online opzoeken.

In 1881 werd het eerste Nederlandse telefoonboek gedrukt, vijf jaar nadat Alexander Graham Bell patent op de telefoon had aangevraagd. De gids, met slechts enkele tientallen adressen en telefoonnummers, werd niet huis-aan-huis verspreid, maar lag ter inzage bij de telefooncentrale.

"In de eerste editie stonden 49 nummers", zegt Eric Wiechers van uitgeverij DTG in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is een iconisch boek. Iedereen heeft er wel een keer ingestaan. Dat maakt het ook een boek dat een beetje van ons allemaal is."

Online

Sinds 1996 verschijnt de gids ook online. Inmiddels kiest het overgrote deel van de gebruikers voor deze versie. Volgens het bedrijf wordt de gedrukte versie alleen nog gebruikt door een beperkte groep ouderen, die dit jaar een speciale cursus krijgen om de overstap naar online te kunnen maken.

Volgens DTG gebruikte 57 procent van de Nederlanders boven de 18 de papieren gids in 2016 nog altijd. Niet verrassend: 55-plussers waren hierin oververtegenwoordigd.

Papieren Telefoongids stopt na 137 jaar

DTG sprak in 2014 met het ministerie van Economische Zaken af dat de papieren gidsen in ieder geval tot eind 2017 zouden worden gedrukt. Nu uit onderzoek is gebleken dat nog slechts 2 procent van de gebruikers de papieren gids onmisbaar vindt, komt er een einde aan het iconische boekwerk.

Eind december gaan in Enschede de laatste gidsen door de brievenbus.

Ster advertentie
Ster advertentie