Binnenland
AVROTROS

Waarom zijn we zo dol op voedseltrends?

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn we zo dol op voedseltrends?

Omarm niet zomaar elke nieuwe gezonde voedseltrend, want je zou je gezondheid ook wel eens in gevaar kunnen brengen. Dat betoogt voedingswetenschapper dr. Guido Camps van de Wageningen Universiteit in dr Kelder en Co. Neem bijvoorbeeld rauw water.

In deze digitale tijden vliegen de voedselhypes ons om de oren, want er is altijd wel weer een nieuw zaadje, pitje of sapje dat een fitgirl je kan aanraden. De nieuwste trend, rauw water, is uit Californië komen overwaaien. Het is ongefilterd en onbehandeld, waardoor alle mineralen er nog in zitten. Klinkt gezond, hè? Maar Camps is minder enthousiast.

Cholera

"Iemand had flesje water en een slootwater naast elkaar gezet in de zon. Het water uit de sloot werd groen. Zijn conclusie: dat water leeft dus, en dat is dus beter voor je levenskracht." Camps betreurt die conclusie. "Ons water is gezuiverd, en daarom wordt het niet groen. In het slootwater zullen vast dingen zitten die gezond zijn, maar over 't algemeen groeien daar ook cholerabacteriën in en andere dingen in die niét goed voor je zijn." Met het drinken van rauw water loop je dus een gezondheidsrisico, zegt Camps.

Gluten

Naast het rauwe water zijn volgens Camps de zelfdiagnoses op allerlei intoleranties momenteel een grote hype. De voedingswetenschapper heeft het dan bijvoorbeeld over glutenintolerantie. "Ongeveer één procent van de mensen heeft een glutenallergie." Maar veel meer mensen denken niet goed tegen gluten te kunnen. De reden daarvoor is volgens Camps simpel. "Als jij gluten uit je dieet knipt, dan knip je er brood, taart, koekjes en alle snacks uit. Geen wonder dat je je dan beter voelt", zegt Camps.
Bij voedselhypes is er volgens Camps een onderliggend probleem. Hij komt met een voorbeeld. “Twee jaar geleden was groot in het nieuws dat rode wijn goed zou zijn tegen hart- en vaatziekten.” Ze hebben daar één specifiek ‘flavonoïde' (een antioxidant) uit wijn gepakt, legt Camps uit. Dat stofje lijkt inderdaad geassocieerd met enige bescherming ertegen. "Maar wat ze dan negeren is de rest van het wetenschappelijke artikel. Namelijk dat er ook alcohol zit in wijn, en dat is dan weer slecht voor je."

Google

De tip van Camps: als je weer een nieuwtje over voeding leest, google het dan zelf even. "Je mag altijd stukjes gratis en voor niks lezen, zodat je kunt zien wat er daadwerkelijk is gepubliceerd." Daarnaast is er volgens Camps een heel simpel adagium: “minder eten, meer bewegen en vooral planten eten."
Guido Camps was al eerder bij dr Kelder en Co te gast, namelijk als jonge doctor. Klik hier voor meer over zijn promotie-onderzoek naar het verschil tussen 'vol zitten', en 'je vol voelen'.

Reageren?

Laat dr Kelder weten hoe jij denkt over voedselhypes als quinoa. Laat jij je erdoor leiden? Reageren kan via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-57504448. Daarnaast heeft dr Kelder een gratis Whatsapp-dienst: app JORT AAN naar het 06-nummer en dr Kelder houdt je op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.

Voedseltrendjes doorprikken

Ster advertentie
Ster advertentie