Binnenland
NOSNTR

'Vrouwen kunnen prima zelf beslissen hoe lang ze over hun besluit willen doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen kunnen prima zelf beslissen hoe lang ze over hun besluit willen doen'

Na een politieke strijd lijkt de wettelijk verplichte bedenktijd voor abortussen afgeschaft te worden. Morgen behandelt de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel van D66, PvdA, GroenLinks en VVD. Een meerderheid in de kamer wil dus van de vijf dagen bedenktijd af. PvdA-leider Lilianne Ploumen is een van de initiatiefnemers achter het voorstel om die verplichte bedenktijd af te schaffen en vertelt over het wetsvoorstel in Nieuws en co.


Evaluatie

"Deze wet is heel belangrijk, aangezien er ook uit een evaluatie van de wet is gebleken dat die verplichte bedenktijd niet alleen geen nut heeft, maar soms zelfs de gezondheid van vrouwen niet vooruit helpt," vertelt Ploumen in de uitzending. "Omdat er door die wachttijd soms een ingrijpendere behandeling moet worden ingezet dan nodig was, als dat wat eerder had gekund."

Volgens haar maken veel vrouwen een weloverwogen keuze, en is daarom de verplichte bedenktijd niet nodig. "Daar komt natuurlijk bij dat vrouwen in samenspraak met een arts heel goed in staat zijn te bedenken hoelang ze over een besluit willen doen. Het kan zijn dat een vrouw zegt die wat langer tijd nodig hebben, maar het kan ook zijn dat vrouwen als ze bij de arts komen dat ze hun beslissing al hebben gemaakt."

Eerste Kamer

JA21 heeft nog geen besluit genomen over wat ze vinden van het voorstel, dus het is nog niet helemaal duidelijk of het ook door de Eerste Kamer zal komen, aangezien de partij daar een redelijk grote stem heeft. Ploumen heeft goede moed: "Ik hoop dat JA21 ook morgen in het debat het voorstel zullen steunen," ze benadrukt het feit dat de wet geëvalueerd is: "Je kunt er opvattingen over hebben, over hoe belangrijk het is dat vrouwen zelf besluiten kunnen nemen. Maar het is dus ook een aanbeveling uit een onafhankelijke evaluatie."

Lilianne Ploumen over het wetsvoorstel over de bedenktijd voor abortus

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie