Binnenland
KRO-NCRV

Van werkoverall naar het witte schort: zo maak je een carrièreswitch

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van werkoverall naar het witte schort: zo maak je een carrièreswitch

Na tientallen keren solliciteren nog geen nieuwe baan, geen fut meer om naar werk te gaan of door de coronacrisis geen perspectief meer: iedereen heeft zo z'n eigen motieven om op de arbeidsmarkt een totaal andere richting op te gaan. Verslaggever Marcel Dekker van Spraakmakers dook in de wereld van omscholing.

Vlak voor de coronacrisis besloot Clemens de Lange zijn baan bij een cateringbedrijf te verruilen voor een baan in de IT. "Mijn vriendin zat intern aan de andere kant van Nederland en ik moest in het weekend werken, dus besloot ik verder te gaan kijken." Via zijn schoonzus kwam hij in de IT terecht waar ze juist op zoek waren naar mensen met sociale vaardigheden.

Verhalen van Spraakmakers: Carrièreswitch - deel 1

Van horeca naar IT is al wat, maar van bouwvakker naar verpleegkunde is wel echt omscholing 2.0. Mitch van Ingen nam de stap en rondt binnenkort zijn HBO-opleiding verpleegkunde af. "Ik vond het een prachtige baan in de bouw, maar het was crisis en er was geen werk meer." Zijn moeder bracht hem op het idee om de zorg in te gaan. "Mijn vrienden stonden wel raar te kijken dat ik de zorg in ging."

Verhalen van Spraakmakers: Carrièreswitch - deel 2

Wie op zoek gaat naar nieuw werk, doet er goed aan niet alleen maar werk te zoeken waarbij je diploma's passen. Iedereen is meer waard dan die diploma's, weten ze bij House of Skills in Amsterdam. "Vroeger leerde je iets, je ging aan het werk en je ging met pensioen", vertelt directeur Annelies Spork. "Het werkzame leven ziet er nu heel anders uit. Je maakt verschillend stappen en dat kan ook naar een totaal andere sector zijn."

Verhalen van Spraakmakers: Carrièreswitch - deel 3

Wie zonder werk komt te zitten of op zoek is naar een andere baan, maar niet helemaal goed weet wát dat dan moet zijn, kan terecht bij de loopbaancoach. Verslaggever Marcel Dekker ging - net als Jeroen van der Maat - het gesprek aan met zo'n coach. "Het werd tijd om naar mijn hart te luisteren. Het vuurtje was uit." Een coach hielp Van der Maat te ontdekken waar dat vuurtje weer aangewakkerd kon worden en zo verruilde hij zijn baan als verzekeringsagent bij Mercedes Benz om als kok te gaan werken.

Verhalen van Spraakmakers deel 4

Makkelijk en vanzelfsprekend is het niet om je te laten omscholen en een nieuwe carrière te beginnen, maar onmogelijk ook niet. "Veel mensen houden vast aan het oude", vertelt Rob Witjes hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV. "Mensen kunnen meer dan ze denken. Daar hebben ze wel een zetje voor nodig."

Verhalen van spraakmakers - deel 5

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie