Binnenland
AVROTROS

Kleine beetjes drugs maken je waarschijnlijk creatiever

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kleine beetjes drugs maken je waarschijnlijk creatiever

Het nemen van een kleine dosis psychedelische drugs, kan ervoor zorgen dat je creatiever en productiever wordt. Dat is de eerste voorzichtige conclusie van een onderzoek van de Universiteit Leiden. Onderzoeker Bernhard Hommel vertelt erover bij Radio EenVandaag.

In werkomgevingen zoals die van het Amerikaanse Silicon Valley wordt het gebruik van een microdosis lsd al omarmd. Langzaamaan waait deze 'trend' ook over naar Nederland. De grote vraag is of het gebruik van een kleine hoeveelheid ook daadwerkelijk effect heeft.

Video niet beschikbaar

Universiteit Leiden is momenteel, onder leiding van hoogleraar cognitieve psychologie Bernhard Hommel, bezig met een groot onderzoek. Onder een groep van 38 bestaande psychedelische drugsgebruikers is getest welke taken wel of niet verbeteren. "Het IQ gaat door de drugs niet omhoog. Het enige wat we wel zagen zijn verhoogde creativiteitstaken", zo legt Bernhard Hommel uit.

Angst voor gevoel van afhankelijkheid

Het Trimbos-instituut kijkt met gemengde gevoelens naar de eerste uitkomst van het onderzoek. "Het is echt heel dun bewijs. De groep die is onderzocht is heel klein geweest en er is ook geen controlegroep gebruikt. De effecten zijn heel subtiel. Het zou ook een placebo-effect kunnen zijn. Als mensen denken dat ze creatiever worden door het gebruik van een kleine dosis, kunnen ze ook denken dat ze zonder microdoseringen niet meer creatief zijn. Hierdoor kun je afhankelijkheid creëren", aldus Eva Ehrlich van het Trimbos Instituut.

Hoogleraar Hommel kan die gedachtegang goed volgen. Hij wil daarom ook benadrukken dat zij niet het gebruik van microdoseringen willen promoten. "Wij kijken niet naar een positief of negatief resultaat. Wij kijken alleen naar wat er gebeurt. Goed of slecht is voor ons niet interessant."

Te hoge dosis? Slapeloosheid

De effecten van zo’n microdosering lsd heeft Marije van der Made ook ondervonden. Voor haar YouTube-kanaal Dit gebeurt er als gebruikte zij samen met haar vriend enkele weken een kleine dosis lsd. "Ik had nog nooit harddrugs gebruikt. Ik merkte dat de eerste twee weken de dosis voor mij iets te hoog lag. Daar heb ik nadelige effecten van ervaren, zoals slapeloosheid." Na die periode besloot Marije haar dosis omlaag te brengen. De inname had toen het juiste effect. Tijdens het gebruik merkte Marije weinig verschil, maar nadien kon ze wel terugkijken op een veel productievere periode.

"Ik zal het nu niet meer zo snel gebruiken, maar dat komt vooral omdat ik me niet in illegale kringen wil bevinden", vertelt Marije van der Made. De drug lsd is momenteel alleen illegaal verkrijgbaar. "Ik wil dat er meer onderzoek naar gedaan wordt. Dat is ook de reden waarom ik het geprobeerd heb. We kennen te weinig feiten. We laten ons teveel leiden door het negatieve beeld dat geschetst wordt door de politiek en media. Ik heb er namelijk niets op tegen om het vaker te doen. Maar ik wil er niet psychisch afhankelijk van zijn."

Bernhard Hommel ziet deze eerste resultaten als pilot voor zijn verdere onderzoek. De volledige analyse van het onderzoek dat al achter de rug is, is zelfs nog niet helemaal klaar. Hommel en zijn mede-onderzoekers richten zich nu op een grotere groep met gebruikers. Ze zullen hiervoor ook een controlegroep gebruiken.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie