Binnenland

'Totti-rol voor Kuijt zou fantastisch zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Totti-rol voor Kuijt zou fantastisch zijn'

[NOS] Wat gaat Dirk Kuijt doen, nu hij zijn ultieme droom met Feyenoord heeft waargemaakt? Ook in het Sportforum wordt daar volop over gespeculeerd en gediscussieerd. Het boegbeeld van de kampioensploeg heeft diverse opties volgens de drie gasten.

"Een 'Totti-rol' zou fantastisch zijn", zegt Arno Vermeulen. De 40-jarige Francesco Totti is het boegbeeld van AS Roma, waar hij incidenteel als mentor en routinier nog zijn waarde mag bewijzen in het veld. Vermeulen: "Kuijt gaat niet 34 wedstrijden spelen en zal geen basisspeler zijn in de Champions League. Maar hij zou echt wel aan spelen toekomen. Je moet als club dan wel goede afspraken met hem maken. Fysiek is hij nog ijzersterk, de vraag is alleen of hij die rol wil invullen."

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek.

Dit keer zaten sportjournalisten Arno Vermeulen (NOS), Mikos Gouka (Algemeen Dagblad) en Koen Greven (NRC) aan tafel. Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Kuijt als technisch directeur?

Volgens Gouka kan Kuijt meerdere kanten op. "Veel spelers beginnen als jeugdtrainer. Maar ook de functie van technisch directeur zou op termijn iets voor hem kunnen zijn. Daar heb je geen diploma's, maar wel een groot netwerk voor nodig. En dat heeft hij."

"Ik heb Dirk op de man af gevraagd: mooier dan dit wordt het toch niet? Het leek toen of hij wilde gaan zeggen dat hij ging stoppen. Maar hij antwoordde: 'Waarom zou het niet mooier worden? Champions League met Feyenoord...' Het wordt Feyenoord of niets. Hij gaat niet meer naar een andere club in Amerika of zo", aldus Gouka.

Sportforum: 'Totti-rol voor Kuijt zou fantastisch zijn'

'Feyenoord wil Amrabat; Lens een optie?'

Wat Kuijt ook gaat doen, duidelijk is dat Feyenoord zich moet gaan versterken voor komend seizoen, bijvoorbeeld met het oog op de Champions League. "De eerste die ze willen halen is Sofyan Amrabat van FC Utrecht", weet Gouka. "Maar die heeft nog een contract voor twee jaar. Dat kost denk ik vier of vijf miljoen euro. Dat is geen geld wat Feyenoord zomaar uitgeeft, maar hij is een groot talent."

Volgens Vermeulen zou het een goede zet zijn om Jeremain Lens naar Rotterdam te halen. "Ze hebben in ieder geval buitenspelers nodig. Lens staat nog onder contract bij Sunderland, maar speelde dit jaar onder Dick Advocaat bij Fenerbahce. Lens kan ook in de spits spelen en is daarom verder dan Sam Larsson van Heerenveen, wat ook een goede maar dure optie zou zijn."

Landskampioen Feyenoord kreeg vanzelfsprekend veel aandacht in het Sportforum, maar ook de internationale opmars van Ajax werd nader belicht. De Amsterdammers hebben zich ten koste van Olympique Lyonnais geplaatst voor de finale van de Europa League.

Het is de voedingsbodem voor een stevige discussie tussen Vermeulen en Greven over het niveau van Ajax en de toekomst van de Nederlandse clubs in Europa.

'Het zijn grote verschillen'

Vermeulen: "Dit Ajax kan tegen de top-4 van de Champions League niet winnen. Maar wél van Atlético Madrid. Dat kon PSV ook."

Greven: "Nee, uitgesloten. Dat is de fout die we in Nederland maken. Dat we denken dat we net zo goed zijn als Atlético Madrid. Het zijn grote verschillen."

Vermeulen: "Atletico spartelde in de eerste wedstrijd tegen Real Madrid toch ook gewoon?"

Greven: "Ja, maar dat was in de halve finale!"

Vermeulen: "De stap naar de absolute top is nog te groot, maar daaronder zit een veld met clubs waarin je mee kunt komen."

'Geen gekke dingen doen'

Greven: "Dan moet Ajax de 100 miljoen die ze nu op de bank hebben, investeren. Anders heb je geen kans tegen ploegen als Juventus en Paris Saint Germain."

Vermeulen: "Je moet juist geen gekke dingen doen. Dat is een kansloze route. Je moet het met verstand van zaken, stap voor stap, doen. Zoals Feyenoord het gedaan heeft."

Greven: "Dan is de Europa League je plafond. Dan moet je niet verder kijken."

Sportforum 2: 'Totti-rol voor Kuijt zou fantastisch zijn'

Ster advertentie
Ster advertentie