Binnenland
AVROTROS

Schreeuw om extra handen in de zorg: mét en zonder zorgachtergrond

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schreeuw om extra handen in de zorg: mét en zonder zorgachtergrond

Zorgorganisaties snakken naar steun uit de samenleving. Daarom hebben zij afgelopen vrijdag opnieuw een oproep gedaan: extra handjes zijn welkom! Iedereen, mét en zonder zorgachtergrond, kan helpen de drukte het hoofd te bieden.

Video niet beschikbaar

Arjan Huijsmans, woordvoerder van Regio Plus, een samenwerkingsverband van werkgevers in de zorg, vertelt dat er zich sinds vrijdag 6000 mensen hebben aangemeld, 1000 mét en 5000 zonder ervaring in de zorg. Die laatste groep krijgt een soort mini-cursusje voor de zorg. Helaas is het aantal aanmeldingen niet voldoende. "Het is echt bedoeld als een crisis-voorziening, om de ergste nood te ledigen", zegt Huijsmans in Stax&Toine.

Buddy

Bij de vorige coronagolf waren er maar liefst 20.000 aanmeldingen. Huijsmans verklaart dit verschil uit het feit dat de situatie nu heel anders is. Er waren toen veel meer mensen thuis, een deel daarvan is nu gelukkig weer aan het werk en dus niet meer inzetbaar. Bovendien waren er in het voorjaar heel veel spontane initiatieven van mensen zonder zorgachtergrond die zich aanmelden. "Die 20.000 klinkt wel heel mooi, en dat was ook fantastisch, maar die mensen waren niet zomaar in te zetten."

Theater- en documentairemaker Marjon Moed is nu buddy in een ziekenhuis. Zij ondersteunt het verplegend personeel op de corona-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Zij ziet en merkt hoe hard het verplegend personeel werkt en nog nauwelijks is bijkomen van de eerste golf.

Missie

"Het heeft echt heel veel impact op het verplegend personeel, die druk. Als buddy gaat het echt ook over 'het zien' van het werk dat het verplegend personeel doet en iemand nog extra te bemoedigen", zegt Moed.
Moed vindt het leuk werk, vooral omdat verschillende sectoren waarvan je het niet verwacht nu gecombineerd worden in een ziekenhuis, de horeca, de luchtvaart, de culturele sector. "Ik ben op een soort missie geraakt omdat ik het zo fantastisch vind om al deze sectoren ook voor de lange termijn veel meer aan elkaar te gaan verbinden. Zodat bij een eventueel volgende crisis deze mensen veel sneller inzetbaar zijn."

Extra handen in de zorg

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie