Binnenland
BNNVARA

Was de relreactie van Rutte afdoende?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Was de relreactie van Rutte afdoende?

Crimineel, ontoelaatbaar en vol afschuw. Dat was de reactie van premier Rutte op de avondklokrellen in Nederland dit weekend. Hij deed dat kort, in een doorstep-statement. Was dat genoeg? Of had hij meer tijd moeten nemen voor zijn boodschap en strenger moeten zijn?

"Als ik premier was geweest dan was ik gisteravond al op de fiets gesprongen naar het Torentje om een persconferentie te houden", zegt speechkenner Jurjen van den Bergh van De Goede Zaak. "Wat hij deed in dit statement was goed voor wat het was, maar een persconferentie gisteren had de rellen van vannacht misschien wel kunnen voorkomen."

Snelheid

"De keuze voor het doorstepstatement was misschien wel ingegeven door snelheid.", zegt speechcoach Huib Hudig. "Het regelen van een persco is gedoe, en zo heb je snel een reactie de wereld in. En inderdaad, hij deed het goed, maar laten we niet voorbij gaan aan het feit dat ze het in aanloop hier naartoe niet goed gedaan hebben."

Zowel Hudig als van den Bergh vindt dat er al veel eerder, veel duidelijker over de maatregelen, en vooral ook over de avondklok, gecommuniceerd had moeten worden. "Deze rellen komen misschien uit verveling, maar zeker ook uit onbegrip. Op deze manier wordt er veel te reactief gereageerd. Het is dweilen met de kraan open."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De gemeenschappelijke vijand

"Ik vond het opvallend dat Rutte duidelijk en steeds actiever het frame gebruikt van de gemeenschappelijke vijand," zegt Hudig. "Echt een manier om mensen samen proberen te binden. We gaan niet tegen elkaar strijden, maar samen tegen het virus. Dat is wat mij betreft wel een beetje te ver."

Oproep aan familie

"Wat mij opviel is dat hij een oproep deed, niet aan de relschoppers, maar aan hun omgeving en hun familie. Ik vond dat een heel kwalijk ding. Hij is hier de leider. Zorg ervoor dat jij de orde herstelt, en laat je burgers niet nóg meer met elkaar in debat gaan. Dat is een wake-up call voor Rutte: Toon meer moreel leiderschap!"

Relreactie Rutte

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie