Binnenland
AVROTROS

Leegloop van voetbalstadions in de Eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leegloop van voetbalstadions in de Eredivisie

De voetbalstadions van clubs uit de Eredivisie worden steeds leger. Dit blijkt uit een analyse van EenVandaag. Meer dan de helft van de voetbalclubs laat een daling in het gemiddelde aantal toeschouwers zien in de afgelopen vijf jaar. Volgens Sporteconoom Pieter Nieuwenhuis is dit 'alarmfase 1'. "Er moet iets veranderen."

Bij tien van de huidige Eredivisieclubs daalde het aantal toeschouwers in de afgelopen vijf seizoenen. Bij Vitesse (18%) FC Twente (17%), SC Heerenveen AZ (14%) en FC Groningen (11%) is de daling het sterkst. Ook bij ADO Den Haag, Willem II, Heracles Almelo, Roda JC en PSV zijn de toeschouwersaantallen gedaald. Alleen bij Excelsior (17%), FC Utrecht (10%) en PEC Zwolle (8%) is een stijgende lijn te zien in deze periode. De rest van de clubs bleef ongeveer gelijk.

Jan van Halst, commercieel directeur van FC Twente weet ook wel waar de snelle daling van komt bij zijn club. "Toen FC Twente een jaar of 5-6 geleden nog meedeed om het kampioenschap, speelden we thuis altijd in een vol stadion. Hoe hoger je speelt, hoe meer publiek je trekt."

Volgens voetbalanalist René van der Gijp wordt de opbrengst van de kaartverkoop in het topvoetbal steeds minder belangrijk. "Een club als Manchester City zet het niet eens meer op de begroting."

Kwaliteit

Nieuwenhuis signaleert een structurele trend. "Dit heeft alles met kwaliteit te maken", zegt hij. "Die is zichtbaar afgenomen. Dagjesmensen verkiezen de dierentuin of een pretpark inmiddels boven een voetbalwedstrijd. Alleen de echte fans blijven over." René van der Gijp, voetbalanalist van Voetbal Inside, onderschrijft dat: "Soms lig ik op de bank te kijken en denk ik ‘waar kijk ik nou naar?'."

Pieter Nieuwenhuis pleit voor een nieuwe competitieopzet, waarin de zes beste clubs niet twee keer, maar vier keer tegen elkaar spelen. "Meer topduels maken de competitie spannender en attractiever. In België is dit model ook ingevoerd en daar heeft het zijn vruchten afgeworpen."

Opener: voetbalstadions lopen leeg

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie