Grootschalige ontbossing in Liberia ook met Nederlands geld
- Nieuws
- Grootschalige ontbossing in Liberia ook met Nederlands geld
Een van de grootste palmoliebedrijven ter wereld, Golden Agri Resources(GAR), is verantwoordelijk voor enorme ontbossing en schending van mensenrechten in Liberia. Toch blijven Nederlandse banken en pensioenfondsen willens en wetens investeren in het palmoliebedrijf. In De Nieuws BV praat Patrick Lodiers hierover met Anne Wijers, campaignevoerder bij Milieudefensie.
Video niet beschikbaar
Het palmoliebedrijf Golden Agri Resources is volgens Wijers voornamelijk actief geweest in Indonesië en Maleisië. Maar breiden zich uit. Wijers: "Je ziet dat er een enorme vraag naar palmolie ervoor heeft gezorgd dat veel palmoliebedrijven op zoek zijn naar nieuwe plekken om uit te breiden. Liberia, in West-Afrika, maar ook landen in Midden en Zuid-Amerika zijn de volgende landen die in plantages gaan veranderen."
Uniek regenwoud
In Liberia zijn misstanden van ontbossing en het schenden van mensenrechten nu aangetoond. Wijers geeft aan dat het gebied waar het palmoliebedrijf de werkzaamheden uitvoert ongelofelijk belangrijk is voor de biodiversiteit en voor de lokale bevolking die van het gebied afhankelijk is voor levensonderhoud. "Het is een uniek regenwoud met een enorme biodiversiteit. Is onder andere ook het leefgebied van Chimpansees en van het dwergnijlpaard", aldus Wijers.
Mooie beloftes?
In 2018 heeft Milieudefensie met een aantal partners een klacht ingediend, waarbij ze nu in het gelijk zijn gesteld. Wijers: "Het betekent dat GAR schade moet herstellen, dus dat zij ontbossing en schending van de mensenrechten moeten oplossen." Toch vindt Milieudefensie dit niet genoeg. Want volgens Weijers zullen er geen daadwerkelijke acties worden ondernomen door het palmoliebedrijf.
Wijers: "Wat we eigenlijk zien is dat sinds dit bedrijf actief is in Liberia, dat is al zo'n 10 jaar, er keer op keer misstanden en schendingen worden gerapporteerd." Wijers legt uit dat er eerder een klacht is ingediend waarbij ngo's in het gelijk werden gesteld, maar dat er feitelijk niets veranderd in de praktijk.
Wijers: "Het is de zoveelste keer dat GAR op de vingers wordt getikt, niet alleen door ngo's maar ook door onafhankelijke panels. En wat we zien is dat Nederlandse financiële instellingen gewoon geld blijven steken in GAR, maar ook in andere palmoliebedrijven. Zij zijn dus echt betrokken bij grove misstanden."
Banken en pensioenfondsen
"Banken en pensioenfondsen blijven geld stoppen in dit soort palmoliebedrijven. Zoals pensioenfonds Zorg en Welzijn, ook vermogensbeheerders PGGM en Robeco, steken geld in dit bedrijf."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wijers: "Het betekent feitelijk dat er geld van Nederlandse werknemers wordt gestoken in ontbossing en mensenrechtenschendingen."
De Nieuws BV heeft pensioenbelegger PGGM gevraagd waarom zij het nog altijd verantwoord vinden om te blijven investeren in dit soort palmoliebedrijven. PGGM geeft aan van de misstanden op de hoogte te zijn, maar zegt het van binnen te willen veranderen. Wijers geeft aan dat dit een veelgehoorde reactie is van financiële instellingen. "Wat mij betreft is alle geloofwaardigheid verdwenen, ze zijn op de hoogte van deze misstanden en ook over het feit dat er eigenlijk geen veranderingen op de grond plaatsvinden."
Ze zijn op de hoogte van de misstanden.
Milieudefensie roept de overheid op regelgeving te maken voor de financiële sector die 'foute' investeringen tegen moet gaan. Wijers ziet dat de overheid de afgelopen jaren heel erg heeft geleund op internationale richtlijnen. "Deze internationale richtlijnen verwachten van bedrijven dat ze goed hun risico's in kaart brengen en misstanden voorkomen, maar we zien dat dit helemaal niet wettelijk is vastgelegd en dat ze nu ongestraft overal mee wegkomen." Wijers pleit er daarom ook voor dat de internationale richtlijnen die nu al gelden wettelijk worden vastgelegd.