Binnenland
KRO-NCRV

Het 'amateurtoneel' van kabinet Rutte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het 'amateurtoneel' van kabinet Rutte

"Het is een onwaarachtige puinhoop geworden", zegt Wouter de Winther van De Telegraaf in Spraakmakers. Hij noemt het een 'schande' en 'amateurtoneel' van het kabinet om nu verontwaardigd het land in te gaan terwijl de problemen in mei al bekend waren. Daarnaast stoort hij zich aan de amateuristische persconferentie gisteren. "Het was een chaos."

Een 'treuzelkabinet' kopte De Telegraaf van De Winther vanmorgen. "Sinds mei weten we dat er écht iets moest gebeuren. Den Haag heeft maanden lang niets gedaan."

De chef parlementaire redactie van De Telegraaf vindt het optreden van premier Rutte en VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff geforceerd. Ook de gesprekken met de boeren en bouwers op het Catshuis zijn wat hem betreft te laat. "Dit had veel eerder moeten gebeuren. Het is amateurtoneel."

Persconferentie

Als Telegraaf-journalist loopt De Winther al een tijdje mee in Den Haag. Hij was dan ook verbaasd dat op het toppunt van de problematiek, de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) koos voor een klein zaaltje voor de belangrijke persconferentie van Rutte. "Dat zaaltje is geschikt voor een vergadering van vijftien man of zo. Er stonden gisteren vijftig journalisten in het zaaltje."

Quote

Journalisten zijn diva's

De Winther kon de bewindspersonen aan wie hij een vraag wilde stellen amper zien. "Ik zag een elleboog van Stientje van Veldhoven en het pootje van de bril van Mark Rutte."

"Journalisten zijn diva's heb ik ooit van Max Westerman geleerd toen ik stage liep", zegt De Winther. Ook werd er vrij snel besloten tot de laatste twee vragen. "Het was niet de bedoeling dat dit te lang zou duren." De Telegraaf-journalist benadrukt dat het belangrijk is dat iedere journalist zijn of haar vraag kan stellen om de lezer, luisteraar en kijken zo goed mogelijk te informeren.

De persconferentie en de 'geïmproviseerde gesprekken' in het Catshuis hadden veel professioneler moeten worden aangepakt. "Het kabinet heeft zo veel faciliteiten, personeel, geld - alles ter beschikking - maar er wordt zo veel houtje-touwtje geregeld. Daar stoor ik me aan."

Stand.nl: Dit kabinet is kampioen tijdrekken

Ster advertentie
Ster advertentie