Binnenland
NOSNTR

Banken discrimineren moslims: 'Het loopt de spuigaten uit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Banken discrimineren moslims: 'Het loopt de spuigaten uit'

Moslims worden structureel gediscrimineerd door banken en financiële instellingen, zegt Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR). Hij roept op tot onderzoek. Nieuws en Co besprak dat met personen uit de islamitische gemeenschap en bankensector.

"Dit is iets wat al jaren aan de gang is, dus ik sta er niet van te kijken", zegt Saïd Bouharrou, advocaat en bestuurslid van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). "Er komen brieven binnen bij moskeeën en islamitische organisaties met de mededeling dat de betaalrekening wordt opgeheven. Daar is geen discussie over mogelijk."

Onderbuikgevoel

"De financiële instellingen doen daarmee een beroep op de Wwft, dat is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme", weet Bouharrou. "Maar de moskeeën en organisaties tasten in het duister over de reden. Ze krijgen alleen te horen dat er vermoedens zijn. Daar moeten ze het mee doen."

"Het is echt vechten tegen de bierkaai. Zodra rechtsbijstand wordt ingeschakeld zien we dat er helemaal niets terechtkomt van die verdenking. Het is een onderbuikgevoel, gewoon willekeur. Maar de financiële instellingen komen daar wel mee weg, omdat zij vrij zijn om het contract op te zeggen met de klant", zegt Bouharrou.

Patroon van discriminatie

"Het is heel destructief. Je voelt je gediscrimineerd, sociaal uitgesloten, een derderangsburger", vertelt Bouharrou. "Dit is een patroon van incidenten en dit bevestigt dat we een fundamenteel, institutioneel discriminatieprobleem hebben in Nederland."

"Mijn oproep aan banken is: neem dit heel erg serieus. Jullie hebben een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zorg dat er aandacht voor komt tijdens de opleiding van medewerkers. Het is evident dat discriminatie van wie dan ook niet toegestaan is. Dit loopt de spuigaten uit."

'Onderzoek nooit ingegeven door religieuze achtergrond'

"Ik vind het heel vervelend voor de mensen die dit zo ervaren hebben", zegt Helène Erftemeijer van de Nederlandse Vereniging van Banken. "Banken hebben de verplichting om te voldoen aan de Wwft. Daarvoor is het soms nodig om vragen te stellen aan klanten. Als die vragen leiden tot een goede verklaring, dan gebeurt er verder niets. Een logische verklaring geeft geen gevolgen."

"Het onderzoek dat wij doen zal nooit ingegeven zijn door een etnische of religieuze achtergrond van klanten of klantgroepen", aldus Erftemeijer. "We willen wel onderzoeken hoe we onze uitvoering kunnen verbeteren. Daar gaan we graag mee aan de slag, bijvoorbeeld met een onafhankelijk meldpunt waar klanten met dit soort klachten terechtkunnen."

nc moslims

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie