Binnenland
WNL

OMT-lid Bonten: 'Als we tijdig ingrijpen, is lockdown niet nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Bonten: 'Als we tijdig ingrijpen, is lockdown niet nodig'

Volgens OMT-lid Marc Bonten ligt een lockdown nog niet op de loer, maar vallen dergelijke maatregelen ook niet uit te sluiten. "Mochten de cijfers weer gaan stijgen, kunnen we weer in een lockdown terechtkomen als er niet tijdig ingegrepen wordt." De arts-microbioloog zou een nieuwe lockdown "een nationale blamage" vinden. "We hebben echt alle tools in handen om ervoor te zorgen dat het niet gebeurt", aldus Bonten in Sven op 1.

Daarmee doelt Bonten onder andere op de beschikbare vaccins tegen het coronavirus. "Ik hoop dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met een goede voorlichtingscampagne over het belang van vaccinaties." Die noemt het OMT-lid "het allerbelangrijkst". "Vaccinaties
zijn onze eerste verdedigingslinie tegen wat ons mogelijk in het najaar of eerder te wachten staat."

BA.4 en BA.5

Wel blijken de nieuwe omikronvarianten BA.4 en BA.5 – door het Europese RIVM bestempeld als variants of concern – beter in staat om aan de huidige vaccins, die gebaseerd zijn op het originele coronavirus, te ontsnappen. Bonten had verwacht dat die vaccins eerder aangepast konden worden. "Ik weet niet waarom dat nog niet is gebeurd, want de techniek is er al", aldus Bonten. "Maar over het productieproces kan ik niets zeggen."

OMT-lid Marc Bonten (17 mei 2022) - Sven op 1

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie