Binnenland
BNNVARA

Een extra steunpakket voor de horeca: 'De schuld loopt minder hard op, maar oplopen doet 'ie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een extra steunpakket voor de horeca: 'De schuld loopt minder hard op, maar oplopen doet 'ie'

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge gisteren biedt weinig perspectief voor de horeca, vinden directeur van de Koninklijke Horeca Nederland en Ron Okhuijsen van restaurant Goesting in Utrecht. In De Nieuws BV bespreken ze de overlevingskansen van de sector.

Video niet beschikbaar

"We hadden nog een sprankje hoop, geef ons licht aan het eind van de tunnel", dacht Okhuijsen hoopvol toen hij Rutte op tv zag gisteravond. Die hoop kwam er niet, er was geen perspectief op versoepeling of heropening van de 'natte' of de 'droge' horeca.

Goed nieuws

Vanochtend kwam er wel goed nieuws uit Den Haag. Door maar liefst 3,7 miljard euro extra vrij te maken geeft het kabinet noodlijdende branches extra lucht. De aangekondigde versobering van de steun gaat niet door, en er wordt zelfs extra geld uitgetrokken om de TVL (tegemoetkoming vaste lasten) te verhogen naar 70%. Voor Okhuijsen houdt dat niet in dat hij gered is. "De schuld loopt minder hard op. Maar oplopen doet 'ie."

Toen aan minister Wiebes na de persconferentie werd gevraagd wat ondernemers moeten doen die helemaal geen omzet meer kunnen draaien, denk aan cafés, antwoordde hij: "Een overheid kan niet alles doen. We verlangen van bedrijven dat ze ook met bijvoorbeeld de verhuurder en de brouwerij arrangementen treffen." "Dit lijkt misschien een oplossing", zegt Beljaarts, "maar uit de praktijk weten we dat het niet zo is. Leveranciers en brouwerijen hebben extreem veel gedaan in het begin, maar er zijn leveranciers die nu nog wachten om de facturen van het eerste en tweede kwartaal betaald te krijgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Was de uitgelekte notitie van Economische Zaken dan een sprankje hoop? In de notitie, die vlak voor de persconferentie gisteravond uitlekte, staat dat de horeca misschien helemaal niet verantwoordelijk is voor extra besmettingen. "Die notitie is waarschijnlijk niet voor niets gelekt uit kabinetskringen", denkt Beljaarts. De notitie trekt volgens hem de rechtvaardiging voor de, in zijn ogen, disproportionele maatregelen richting de horeca in twijfel. "We vragen al maanden om wetenschappelijk bewijs. Als dat er is, dan hebben we een duidelijk verhaal naar iedereen toe. Maar vooralsnog hebben wij het bewijs niet gezien, en wordt onze vraag erom niet gehoord."

Afhalen met kerst

Okhuijsen gaat wel gewoon door met koken. "We maken pakketten, we leven van dag tot dag. Ik moet wel, ik kan niet anders." Gelukkig riep de premier gisteren wel op om het kerstmenu bij je favoriete restaurants af te halen. "Daar was ik heel blij mee. Niet om het financiële aspect, die afhaalboxen zijn qua inkomsten een druppel op een gloeiende plaat. Maar ik voelde me gehoord, het was goed voor het moreel."

Horeca

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie