Binnenland
HUMANVPRO

Vandaag op NPO Radio 1: duizenden Nederlanders op gelekte, zwarte lijst

foto: argosfoto: argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: duizenden Nederlanders op gelekte, zwarte lijst

Een rijke schakering aan onderwerpen vandaag op NPO Radio 1. We bevinden ons tussen het motorgeweld in Assen en reizen door naar Brussel en Den Haag om informatie boven water te krijgen, die deze week besproken is in de achterkamertjes. We brengen geen nepnieuws, maar berichten er wel over.

Opzienbarend zal deze keer ook de uitzending van Argos zijn. De redactie speurde met hulp van buitenlandse collega's in betrouwbare bronnen van banken en deden zo een opmerkelijke ontdekking:

Duizenden Nederlanders op gelekte zwarte lijst

Wat hebben Peter R. de Vries, een hairstylist in Eindhoven, de Hofstadgroep, de moeder van Mark Rutte en een aardappelteler uit Emmeloord met elkaar gemeen? Ze staan op een internationale zwarte lijst die banken gebruiken ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Argos en OneWorld kregen die lijst in handen. Wereldwijd staan er meer dan twee miljoen mensen op.
Samen met grote media in Engeland, Duitsland, België, Italië en de Verenigde Staten onderzocht de redactie de lijst. En wat blijkt: veel informatie is gebaseerd op dubieuze bronnen, verouderd of onjuist. Wie houdt er toezicht op het gebruik van deze lijst? Wat zijn de gevolgen voor wie onschuldig op de lijst tussen terroristen en criminelen terechtkomt? En belangrijker, hoe kom je er weer af?
Argos (14:00-15:00 uur).

Terugblik op EU-top

Een uur eerder: Kamerbreed. Kees Boonman blikt onder meer met Esther de Lange, delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement, terug op de EU-top van afgelopen dagen. Over de Brexit-onderhandelingen die deze week zijn gestart. We horen meer over het verloop van de gesprekken die tussen regeringsleiders werden gevoerd rond de nieuwe koers van Brussel ten aanzien van het defensie- en anti-terrorismebeleid.
Kamerbreed: (13:00-14:00 uur)
Tijdens Radar Radio is ook de NK Wielrennen voor vrouwen. Gio Lippens houdt u op de hoogte terwijl Micha Blok u bijpraat over de schrijnende situatie van de bewoners van de Vondelflat. Nu wil de directie de bewoners voor de rechter slepen. Eerder berichtte Radar Radio hier ook al over.
&

Verder: tips om je moestuin te oogsten en tips om ongedierte te weren. Ook: mag je een camera bij de voordeur ophangen die ook de deur van je buurman filmt?

TT

Wat betreft sport: de TT in Assen is volop aan de gang. De MotoGP met rijders als Valentino Rossi, Marc Marquez en Jorge Lorenzo, is natuurlijk het absolute hoogtepunt van de traditionele Dutch TT. Maar de liefhebbers genieten evenzeer van de verbeten strijd in de Moto2 en Moto3 klasse.

Langs de Lijn kijkt aan het einde van de dag vooruit naar het Deloitte NK Schaken in Amsterdam (zondag vanaf 14:30 uur, met commentaar van schaker Hans Böhm) en NK Wielrennen in Montferland, ook zondag. Het 231 kilometer lange parcours van het NK-wegwielrennen zit vol glooiingen en dat loopt op tot een totaal van zo'n 1.500 hoogtemeters. De race vindt plaats in Montferland, nabij de grens met Duitsland. Op ruim 8 kilometer van de aankomst ligt een klimmetje van 800 meter à 6%, terwijl de laatste 600 meter vals plat is. Weet Dylan Groenewegen zijn titel te behouden?

Fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie