Binnenland

Doorwerken na je pensioenleeftijd: steeds meer ouderen doen het

AVROTROS
foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Doorwerken na je pensioenleeftijd: steeds meer ouderen doen het

Steeds meer ouderen werken door na de pensioengerechtigde leeftijd. Bij sommigen is dat financieel noodzakelijk, maar verreweg de meeste mensen willen niet anders. "Zij hebben plezier in hun werk en willen zich niet thuis gaan zitten vervelen", zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg.

Het gaat niet alleen om zestigers en zeventigers, maar ook tachtigplussers en zelfs een enkele negentiger werkt nog gewoon. Door de stijgende levensverwachting zijn er steeds meer vitale ouderen die graag mee willen blijven draaien in de maatschappij. "Vijftien procent van de oudere werkenden hebben zich voorgenomen om door te werken na de pensioengerechtigde leeftijd", aldus Wilthagen.

Meer mannen dan vrouwen

Menno Meijer, directeur van R-varing, een uitzendbureau voor ouderen, herkent dit beeld. Ook hij ziet een toename van 65-plussers die door willen of moeten werken. "Wij zien vaak hoogopgeleiden die na hun pensioen invulling in hun leven missen." Meijer ziet dit vaker bij mannen dan bij vrouwen. "Vrouwen hebben het vaak beter geregeld. Zij hebben hobby’s, een groter sociaal netwerk. Mannen vallen vaker in een gat."

Schaamte om financiële noodzaak

Ook ouderen voor wie het financieel nodig is, komen naar het uitzendbureau van Meijer. "Maar dat vertellen ze vaak later pas. Er heerst daar toch nog wat schaamte."

Volgens Meijer nemen werkgevers traditioneel nog steeds liever jongeren dan ouderen aan. Toch ziet hij steeds vaker dat studentenbanen door 65 plussers worden ingevuld."Ouderen zijn betrouwbaar, flexibel, beleefd en komen op tijd. Dat zien werkgevers ook steeds vaker in."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie