Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: 15 jaar na moord op Fortuyn en de Giro d'Italia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: 15 jaar na moord op Fortuyn en de Giro d'Italia

[NOS] Het is vandaag 15 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd doodgeschoten. Op NPO Radio 1 veel aandacht daarvoor. In De Taalstaat worden alle nominaties bekend voor de titel De Beste Leraar Nederlands van Nederland en België. NOS Langs de Lijn doet verslag van de Giro d'Italia: de tweede etappe op Sardinië. En Argos onderzoekt de omstandigheden in de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught.

Nominaties beste leraar Nederlands

De jury van De Taalstaat (vanaf 11.00 uur) maakt de nominaties bekend voor de titel De Beste Leraar Nederlands van Nederland en België. En ook de Taalstaat volgt de Giro d'Italia: verslaggever Sebastiaan Timmerman spreekt over de invloed van de Italiaanse taal in de wielerwereld. Hoogleraar taalbeheersing Ted Sanders vertelt over 65 jaar Jip en Janneke taal. Ook het taalgebruik van Pim Fortuyn komt aan bod.

De invloed van Fortuyn

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP), wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) en Tom van der Meer (hoogleraar politicologie) zijn te gast in Kamerbreed op NPO Radio 1. Op de dag dat het precies vijftien jaar geleden is dat Pim Fortuyn werd vermoord, schetsen deze drie gasten zijn politieke erfenis. Gastpresentator Pieter Jan Hagens praat met Van Raak, Eerdmans en Van der Meer over de invloed van Fortuyn op de Nederlandse politiek. De uitzending van Kamerbreed komt rechtstreeks vanuit de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag. Bezoekers kunnen het programma vanaf 13.00 uur live bijwonen in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

Terroristenafdeling Vught

Verslaggever Willem de Haan mocht als eerste journalist naar binnen bij de TA in Vught. Deze speciale afdeling werd in 2006 geopend, later kwam er nog een kleinere afdeling bij in gevangenis de Schie in Rotterdam. In Vught zitten 25 gevangenen, in Rotterdam 7. Hier worden mensen opgesloten die verdacht worden van of veroordeeld zijn voor een terroristisch misdrijf. Wat trof hij aan? Klopt het dat gevangenen daar onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten? Luister vanaf 14.00 uur naar Argos.

WNL live bij herdenking Pim Fortuyn

WNL komt op 6 mei van 16.00 tot 18.00 uur live vanuit Rotterdam. Die dag is het 15 jaar geleden dat Pim Fortuyn is overleden. Rondom de herdenking is een evenement georganiseerd waarbij tal van gasten zijn uitgenodigd. WNL haakt bij die herdenking aan onder het thema "waar is de erfenis van Fortuyn terecht gekomen?"

Sport: Giro en Feyenoord

Voor NOS Langs de lijn doen zaterdag Sebastiaan Timmerman en Maarten Tjallingii verslag van de 2e etappe in de Giro d'Italia. Deze voert over enkele toppen in het binnenland van Sardinië. De laatste 47 kilometer gaan bijna alleen nog maar naar beneden, dus het zou zomaar een massasprint kunnen worden.

In de avonduitzending (vanaf 20.00 uur) wordt in de rubriek 'De Hunkering' met een aantal Feyenoorders uitgebreid vooruitgeblikt op het naderende kampioenschap van de Rotterdammers.

Een fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie