Binnenland
MAX

Marc van Ranst krijgt eredoctoraat: 'Voor sommigen is het verschil tussen feit en mening weg'

foto: Villa VdBfoto: Villa VdB
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc van Ranst krijgt eredoctoraat: 'Voor sommigen is het verschil tussen feit en mening weg'

Donderdag krijgt de Belgische viroloog Marc van Ranst een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. En in februari krijgt hij er ook nog eentje aan de Universiteit van Leiden. Hij gaat erover in gesprek met Jurgen bij Villa VdB.

Van Ranst werd bekend omdat hij vaak ongezouten en met humor de verbale strijd aanging met corona sceptici. "Er zijn heel wat koekenbakkers die zich ingelezen hebben in een onderwerp en zinnige dingen kunnen vertellen over andere dingen dan koekenbakken. Die mensen bestaan en daar heb ik het allergrootste respect voor. Maar er zijn ook mensen die de meest maligne onzin verkondigen en waar dan nog een verdienmodel – zeg maar een donatieknop – achter zit ook. Dat is minder eerbaar, vind ik."

Negeren

Hij reageert niet op iedereen. De meesten negeert hij. "Maar wanneer het mensen zijn met een groter bereik of politici, dan vinden ze mij wel op hun pad. Die mensen mag je niet ongestoord gezondheidsgevaarlijke onzin – want dat is het dan – laten verkondigen."

Quote

Voor sommige mensen is het verschil tussen feit en mening weg.

Marc van Ranst

Van Ranst reageert vaak gevat op Twitter, soms snoeihard. Dat leverde hem ook veel bedreigingen op. “De eerste keer ben je daar van streek van, maar na een aantal keren wen je er wel een beetje aan. Je kweekt een olifantenvel, maar eigenlijk hoort dat niet. Maar wat is het alternatief? Wanneer je van het toneel zou verdwijnen omwille van die redenen, dan laat je hen eigenlijk winnen. En dat ben ik nu niet echt van plan.”

Meldpunt

De Belgische hoogleraar noemt het "nuttig maar intriest" dat er nu een meldpunt is voor wetenschappers die bedreigd worden. Hij maakt zich zorgen over het feit dat steeds meer mensen de wetenschap in twijfel brengen. “Voor sommige mensen is het verschil tussen feit en mening weg. Men vindt hun mening een feit, alsof dat evengoed een alternatieve waarheid kan zijn. Dat is natuurlijk aperte onzin. Iedereen, daar ben ik volledig van overtuigd, is evenveel waard. Maar niet iedere mening die verkondigd wordt is even waar, dus zonder een D erachter. Dat mag dan ook wel gezegd worden. Daar moet je dan niet te lollig over doen.”

Hij gaat daarom ook voorlopig nog door en zal onzin blijven bestrijden. “Zo lang corona er is en de grootst mogelijke onwaarheden worden verkondigd, dan ben je er niet klaar mee.”

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie