Buitenland
KRO-NCRV

Belgische Topviroloog Van Ranst: Ook Nederlandse politie helpt bij mijn veiligheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgische Topviroloog Van Ranst: Ook Nederlandse politie helpt bij mijn veiligheid

De Belgische viroloog Marc Van Ranst geeft voor het eerst in drie weken vanuit een safehouse waar hij verblijft een lang interview. De politie wijkt niet van zijn zijde, omdat de ex-militair die het op hem heeft gemunt nog voortvluchtig is. “Ook vanuit Nederland komen er bedreigingen” en die kunnen een bezoek van de politie verwachten, zegt Van Ranst bij 1 op 1.

Marc Van Ranst wordt bedreigd door de ex-militair Jürgen Conings die hem zelfs met een raketwerper en een machinepistool te lijf wilde gaan. Door een speling van het lot zijn de twee elkaar net niet tegengekomen, ondanks dat Conings zijn woning in de gaten hield. “Ik heb hem nooit gezien, maar volgens de data van zijn telefoon was hij bij mijn woonhuis in de buurt.”

Naar omstandigheden gaat het goed, vertelt de viroloog. “Ik vind het vooral vervelend voor mijn zoontje van 12 die binnen moet zitten.”

Ondertussen is de ex-militair al weken voortvluchtig, Van Ranst weet niet waar hij is of dat hij nog in leven is. Dat betekent voor Van Ranst dat hij in die bewaakte woning, op een geheime locatie moet blijven. De viroloog krijgt nog steeds bedreigingen, ook vanuit Nederland. “Die krijgen dan een zogenaamd 'stop-gesprek' met de politie en dat lijkt te werken.”

“Het is merkwaardig, maar er zijn mensen die deze Jürgen Conings een enorme held en vrijheidsstrijder vinden. Deze mensen zijn zwaar van het padje af”, zegt de viroloog die ook vanuit het safehouse via social media nog van zich laat horen als mensen nepnieuws over het coronavirus verspreiden.

Willem Engel

Ook met Willem Engel raakte hij in een online gesprek verzeild. “Ik had nooit eerder op hem gereageerd”. Pas toen Engel “ging babbelen" over Van Ranst werd er heen en weer getweet. Engel heeft inmiddels een aanklacht ingediend wegens smaad, maar daar is Van Ranst “totaal niet van onder de indruk. Ook van de hele figuur Willem Engel niet”.

Van Ranst vindt dat de groep waar ook de leider van Viruswaarheid deel van uitmaakt “meewerkt aan de demonisering van wetenschappers en politici” en zorgen voor een “zekere radicalisering van de maatschappij” door “onwaarheden te verkondigen”.

Van Ranst is zeker niet de enige wetenschapper die door de politie moet worden beschermd, ook virologen in Nederland en wereldwijd worden bedreigd.

'Complete onzin'

Van Ranst vindt Engel niet verantwoordelijk voor zijn eigen situatie, maar waarschuwt Nederland wel. “Hij vertelt complete onzin, dat is op zich niet erg. Maar veel mensen willen die onzin geloven.” Engel krijgt te veel ruimte in het publieke debat, vindt Van Ranst, “voor iemand die totaal geen relevante kennis heeft over dit virus”.

Van Ranst kan het vertrouwen in Engel wel verklaren. “Door het virus zijn er angstige mensen die niet in staat zijn het verschil te maken tussen de weerman die de zware bui voorspelt en de narigheid die uit de hemel valt. Dan verwijten ze de weerman voor het slechte weer.”

Werk gaat door

Van Ranst reageert laconiek op zijn situatie en noemt het “niet het einde van de wereld” dat hij niet naar buiten mag. Zijn werk in het adviseren hoe te handelen in deze pandemie, gaat via de computer gewoon door.

“Wij zijn allemaal dol op de Efteling. Ik ging er al met mijn ouders naartoe”, vertelt de Vlaamse topviroloog. Maar een familie-uitje naar het pretpark zit er deze zomer, met het onderduiken, niet in.

“Dan zal hij op termijn alleen met zijn moeder moeten gaan.” De viroloog legt zich erbij neer. “Ik kan niets aan de situatie veranderen.” Het is in ieder geval beter om op de hoogte te zijn van het gevaar, dan het niet te weten, besluit de viroloog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie