Binnenland
NOSNTR

Slachtoffers van de rellen worden aan alle kanten geholpen

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Slachtoffers van de rellen worden aan alle kanten geholpen

Alsof mensen het tijdens de lockdown nog niet zwaar genoeg hadden. Bij de rellen van afgelopen dagen sneuvelden ruiten, werden vernielingen aangericht en werden zelfs winkels helemaal leeggeplunderd. Als de daders gepakt worden, draaien ze op voor de kosten. Maar er worden ook inzamelingsacties voor de getroffen mensen opgezet.

Video niet beschikbaar

Voor de vernielde auto van de 79-jarige Tonnie van Gestel uit Tilburg zijn duizenden euro's opgehaald, om de schade aan de auto van haar te betalen. "Het is ongelofelijk", zei kleinzoon Rick van Gestel in Nieuws en Co. "Het begon met een inzamelingsactie en een artikel bij Omroep Brabant. Sindsdien is het losgebarsten. Voor alle berichtjes en donaties kunnen we iedereen alleen maar hartelijk voor bedanken."

"We hebben een enorm bedrag opgehaald", gaat de kleinzoon verder. "De kosten zijn betaald en met het geld dat over is gebleven gaat ze mensen in de buurt te helpen."

Stationspiano

De piano die in de Eindhovense stationshal stond, moest het ook ontgelden. Inmiddels staat er een nieuwe en die wordt vanavond in gebruik genomen.

Entertainer Joel Borelli mag het instrument inspelen. "Dat is toch fantastisch", zegt hij. "Zondag was het hier een grote chaos. De volgende dag zie je daar troosteloos die piano liggen, terwijl de muziek er niets mee te maken moet hebben. Dat raakte mij diep in m'n hart."

Snel werd er besloten dat er een nieuwe piano moest komen. "Het is toch fantastisch dat daar weer lekker op gespeeld kan worden. De muziek moet verbinden", vindt hij.

Schadevergoeding

Ondernemers van wie de winkel is geplunderd en vernield tijdens de avondklokrellen kunnen rekenen op volledige vergoeding. Dat heeft het kabinet besloten. Er komt een speciaal schadefonds.

"Het is op zich een goed initiatief", zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. "Er zijn natuurlijk veel ondernemers die hiervoor verzekerd zijn." Volgens hem valt dit type rellen vaak wel binnen de polis.

Als ondernemers niet goed verzekerd zijn, kunnen ze via het fonds aanspraak maken op een vergoeding.

Dichttimmeren

Een aantal ondernemers timmerden de ruiten van hun zaak dicht, om beter beschermd te zijn. "Dat is natuurlijk heel verstandig om te doen. Maar het is wel een hele stap, dat begrijp ik. Het is ontzettend vervelend dat dat moet gebeuren, maar zo kun je de schade wel beperken", zegt Weurding.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de daders de schade gaan betalen. Dat is volgens het Verbond nog niet zo makkelijk. "Je moet heel specifiek weten wie wat gedaan heeft. Er moest bewijs zijn en eigenlijk ook een rechtelijke uitspraak. En dan moet je ook nog hopen dat iemand in staat is om de schade te kunnen vergoeden."

"We hebben die ambitie wel", gaat Weurding verder. "We zouden graag met justitie overleg hebben om op een goede manier te gaan organiseren. We moeten dit ook collectief optreden, want niet elke verzekeraar kan dat voor zich organiseren."

5min

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie