Binnenland

Veel ondernemers wachten nog op vergoeding na watersnood: 'We zitten al maanden in totale onzekerheid'

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel ondernemers wachten nog op vergoeding na watersnood: 'We zitten al maanden in totale onzekerheid'

Verzekeraars hebben tot nu toe zo'n 70 procent van de schademeldingen van particulieren afgehandeld na de watersnood in Limburg en Brabant van afgelopen juli. Van de schade bij bedrijven is zo'n 50 procent afgehandeld. De totale verzekerde schade schat het Verbond van Verzekeraars op zo'n 160 tot 250 miljoen euro. In NOS Nieuws en Co sprak verslaggever Jeroen Schutijser met Tibert Lagarde van MKB Limburg en met Claudia Volders van hotel Walram in Valkenburg.

"Grote, complexe waterschades, de invloed van covid-19 en schaarste in de bouwbranche zorgen voor een langer afhandelproces", aldus het Verbond van Verzekeraars. In totaal kregen verzekeraars rond de 25.000 schademeldingen.

Onzekerheid

Tibert Lagarde van MKB-Limburg hoort van bedrijven verschillende verhalen over de afhandeling van de schade. "Er zijn bedrijven met positieve verhalen over goede tussenpersonen die meedenken en ervoor zorgen dat ze weer snel geld in handen hebben om hun zaak weer up and running te krijgen. En er zijn ook verhalen over tussenpersonen die meer als een soort politieagent optreden, met wie bedrijven voortdurend in discussie moeten. Maar over het algemeen duurt het hele proces wel lang."

Claudia Volders van hotel Walram in Valkenburg heeft zelfs nog niets gekregen van haar verzekering. Het hotel heeft meer dan drie miljoen euro aan schade opgelopen. "We zitten al maanden in totale onzekerheid. Verzekeringen zijn over het algemeen vrij hard. Op het moment dat ik, mijn personeel, gezin en zo'n zestig gasten het water zagen komen als een tsunami, hadden ze eigenlijk foto's en tijden willen krijgen. Tijdens die totale verwoesting en paniek. Dat is een onmogelijke opdracht. Een onmenselijke vraag. En het voelt allemaal zo oneerlijk."

Tegemoetkoming

Bedrijven en particulieren kunnen niet alleen bij verzekeraars aankloppen, maar ook bij de overheid voor een tegemoetkoming. Het kabinet heeft daarvoor de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in werking gesteld. Het gaat dan wel om schade die je niet zelf had kunnen verzekeren. Want die Wts is een vangnet voor schade die 'niet verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar is'.

Bij de overheid zijn tot nu toe zo'n 1700 schademeldingen binnengekomen en daarvan zijn er zo'n 1000 getaxeerd. RVO, de rijksdienst die de regeling uitvoert, is volgens een woordvoerder eind oktober begonnen met het uitkeren van geld. Tot nu toe gaat het om enkele duizenden euro's.

Ster advertentie
Ster advertentie