Binnenland

Advocaat van Wilders wraakt rechter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat van Wilders wraakt rechter

[NOS] De verdediging van Geert Wilders heeft een van de drie rechters in het proces gewraakt. Advocaat Knoops vindt na overleg met Wilders, die zelf niet bij het proces is, dat de oudste rechter, Elianne van Rens, moet worden vervangen.

{quoteaudiofragment audio="249078" author="Marc Hamer" caption="Knoops wil één van de rechter wraken" }


Knoops: "Ik heb overleg gehad met Wilders, die het proces volgt, al dan niet via een stream. We zijn tot de conclusie gekomen dat de oudste rechter een mate van vooringenomenheid heeft getoond door de vragen die ze stelde aan getuige-deskundige Cliteur.''

Volgens Knoops heeft ze ook de jurisprudentie verkeerd voorgehouden aan Cliteur, waardoor ze hem op het verkeerde been zou hebben gezet.

Wrakingskamer

De rechters buigen zich nu over het wrakingsverzoek. Van Rens kan zelf besluiten terug te treden, of de rechtbank kan ervoor kiezen om de kwestie te laten behandelen door een wrakingskamer. In dat geval bekijken drie andere rechters of Van Rens kan aanblijven of niet.

Tot er een besluit is genomen ligt de zaak stil. Mocht een wrakingskamer worden gevormd, dan doet die waarschijnlijk vandaag geen uitspraak meer.

Ster advertentie
Ster advertentie